Jak naučit dítě jezdit na kole

 Děti 
21. června 2020 11:26 / Mirka Malá
  1
📷
4 fotografie v galerii
Jízdy na kole by se děti neměly bát Depositphotos
Kvůli karanténě jste na to možná měli už dostatek času v předchozích měsících, možná se k tomu ale dostanete až o letních prázdninách. Naučit jezdit dítě na kole je jednou z důležitých povinností každého rodiče, podobně jako třeba naučit dítě plavat.

Učení se jízdě na kole ale rozhodně musí předcházet pohyb na odrážedle a následně na tříkolce. Pokud jste toto svému dítěti v menším věku odepřeli, máte co dohánět. Bez toho se totiž jízdě na kole bude jen těžko učit. I na obyčejném odrážedle totiž dítě získá dovednosti, jak s takovým "strojem" vůbec zacházet.

Začněte vhodnou výbavou

Výuku jízdy na kole nepodceňujte. Dítě totiž čeká s největší pravděpodobností mnoho nezdarů a dokonce pádů, takže určitě pořiďte tu správnou výbavu. Především pak helmu, různé chrániče a v neposlední řadě také vhodné kolo. Nějaké poděděné, které bude dítěti příliš velké, nebo naopak zase malé, není vhodným pro učení.

Je totiž potřeba, aby dítěti kolo pasovalo tak, aby při sedu na něm spolehlivě dosáhlo oběma nohama na zem. Je to totiž jeho jistota, kterou zná právě z odrážedla nebo tříkolky.

Může se také stát, že vaše dítě bude mít z jízdy na kole obavy. V takovém případě ho za žádných okolností do ničeho nenuťte, mohlo by se vám to v budoucnu vymstít. Dítě by pak kolo, v horším případě i vás, mohlo nenávidět.

Nechvátejte a buďte trpěliví

Často se vedou spory, zda při učení jízdy na kole je dobré přidávat z počátku přídavná malá kolečka, která dítěti dodávají jistotu a fakticky znemožňují pád z kola. Ostatně tři kolečka znají děti ze svých tříkolek.

Pokud použijete tento postup výuky, musíte nejspíš počítat s tím, že celý proces bude trvat déle. Dítě si na přídavná kolečka zvykne a nebude se jich chtít vzdát.

Pokud chcete naučit dítě co nejrychleji

Pokud chcete tedy svoje dítko naučit jezdit na kole co nejrychleji, přídavná kolečka vynechte. Pak ale jedinou jistotou, kterou dítě na novém stroji bude mít, budete právě vy.

Musíte nechat dítě pohodlně nasednout na kolo a připravit si nohy na pedály, zatímco ho zezadu jistíte tím, že přidržujete sedačku. Možná chvíli zabere, než si vaše dítě poradí s udržením rovnováhy. Proto ho nesmíte za žádnou cenu pustit. Okamžitě by spadlo.

Až budete mít pocit, že vaše dítě už dokáže dobře na kole udržet rovnováhu a vyzkoušelo si na místě i funkci řídítek, můžete se pomalu začít rozjíždět. Trochu se samozřejmě za kolem naběháte, protože dítě stále musíte jistit za sedačku, než se rozhodnete ho po rozjetí pustit.

Nemělo by trvat dlouho a vaše dítě bude schopné zdolat krátké rovinaté úseky úplně samo. Tím to ale pro vás ještě nekončí. Jsou tu totiž dvě důležité věci, které svému dítěti musíte včas vysvětlit, než začne jezdit úplně samo. Jsou jimi právě rozjezdy a především systém brzdění. Dále čtěte: Nejhorší věci, kterých se ženy v mateřství neustále dopouštějí.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47