Dětí s vadou zraku stále přibývá. Včasné odhalení je pro léčbu klíčové

 Děti 
18. června 2020 10:00 / Hana Jordánová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Šilhavost u kojenců je velmi častá, vymizí do 5 měsíců Depositphotos
Potkat děti s brýlemi už není taková rarita, jak tomu bývalo třeba před 20 lety. Jedním z důvodů je mimo jiné i to, že díky progresivní medicíně v této oblasti se lékařům podaří odhalit více očních vad právě u dětí. Tablety ani chytré telefony však za to nemohou.

Samozřejmě neustálé používání tabletů nebo moderních mobilů rozhodně nedoporučujeme, protože určité potíže pro oči to může způsobit, ale ve většině případů se nejedná o oční vady jako takové. Podle lékařů se často jedná o tzv. křeč zaostřování. Je způsobena dlouhodobým sledováním obrazovky z velké blízkosti, kdy oko musí neustále zaostřovat, což mu není přirozené. A když pak pohlédne do dálky, má problém se zaostřením. Rodiče si pak často myslí, že je jejich dítě krátkozraké, což ale není pravda.

Díky velmi početné skupině dětí s oční vadou už brýle nejsou pro děti žádnou tragédií ani něčím, za co by se měly stydět. Naopak mnohé z nich již na brýle pohlížejí jako na módní doplněk. Ještě dnes děti touží po kulatých obroučkách, jež znají od Harryho Pottera, případně se zaměřují na motivy jiných svých hrdinů.

Každá oční vada je specifická. Důležitá je správná diagnóza, aby optik připravil správné čočky. I u obrouček je důležitá přesnost. Brýle musejí dobře sedět, neměly by sjíždět z nosu nebo tlačit na spánky a navíc je třeba volit lehká skla. Při výběru obrouček berte v potaz přání dětí.

Kontaktní čočky

S kontaktními čočkami pro dítě nespěchejte. Pokud se zjistí oční vada, zpravidla se dětem předepisují dioptrické brýle. Pouze ve výjimečných případech může být očním lékařem doporučena kontaktní čočka již v předškolním věku. Pokud lze dioptrickou vadu dobře korigovat brýlemi, pak není vhodné s kontaktními čočkami spěchat. Řešením může být výjimečně i laserová operace, kterou je ale vhodnější ponechat až po 16. roce života, kdy se dioptrie již ustalují.

Dítě samo nepozná, že špatně vidí, ale může si v důsledku toho třeba stěžovat na bolest hlavy. V naší republice funguje poměrně dobrý systém preventivních prohlídek, kdy je dětem každé dva roky preventivně vyšetřován zrak dětským lékařem. Pokud však objevíte některé příznaky sami, nečekejte na další kontrolu a vyhledejte očního lékaře co nejdříve.

Nejčastější vady

Krátkozrakost a dalekozrakost

Tyto vady můžete odhalit sami, bez lékaře. Děti si v těchto případech hračky nebo knížky prohlížejí se zamhouřenýma očima, sedí nepřirozeně blízko u televize nebo se i dříve unaví. V případě dalekozrakosti se jedná o špatné vidění na blízko, krátkozrakost je naopak špatné vidění na dálku. Dítě si však nemusí, zejména v případě jednostranné oční vady, na špatné vidění nijak stěžovat. Pozor by měli dát rodiče. Při zanedbání léčby však hrozí vznik tupozrakosti a trvalého poškození zraku.  

Astigmatismus

Je vrozenou vadou, která vzniká nepravidelným zakřivením rohovky. Vidění je neostré, obraz je pokřivený a deformovaný. Neléčená vada, zejména jednostranná, může vést ke vzniku tupozrakosti. 

Tupozrakost

Příznakem tupozrakosti může být naklánění hlavy na stranu, mhouření očí, ale i nemotornost, špatný odhad vzdálenosti a horší orientace v prostoru, takže dítě naráží do nábytku, zakopává apod. Patří mezi nejzávažnější dětské oční vady. Přestože ji lze úspěšně léčit, je nezbytné zahájit léčbu dříve, než je ukončen vývoj zrakových funkcí (do 5 let dítěte). V mozku se totiž vždy spojují obrazy z obou očí, a pokud je obraz z jednoho oka neostrý či jinak poškozený, tak mozek slabší oko „vypne“. Dítě pak oko nepoužívá a rozvoj zrakových funkcí oka se zastaví.

V případě tupozrakosti nepoužíváním oka dráhy mezi mozkem a okem zakrní, avšak s tím rozdílem, že pokud se léčba nezahájí včas, už nelze zrakové funkce nijak obnovit. Tupozraké oko ztratí schopnost ostrého vidění a při silné tupozrakosti je takřka slepé. Důležité je tupozrakost rozpoznat včas, v pozdějším věku se vada velmi těžko napravuje a mnohdy vidění už nelze nijak zlepšit. Pokud tedy u svého dítěte odhalíte podobné příznaky, ihned vyhledejte očního lékaře.

Šilhání

Tato oční vada je patrná na první pohled. Při pozorování nějakého předmětu se jedno oko dítěte stáčí jiným směrem. Nejedná se však jen o estetický problém, šilhání bývá zpravidla spojeno s tupozrakostí, proto čím dříve se zahájí léčba, tím je šance na úplné vyléčení větší. Šilhání dětí do šesti měsíců se ale považuje za normální. Je totiž způsobeno nevyzrálou koordinací okohybných svalů a postupně se upraví. Pokud šilhání zaregistrujete i po šestém měsíci, co nejdříve navštivte lékaře, který doporučí vhodnou léčbu.

Abyste vyloučili oční vadu u svého dítěte, je důležité u dětí omezovat čas sledování obrazovek elektronických přístrojů a raději s nimi podnikat jiné aktivity. Pro správný vývoj dětského zraku je ideální trávit hodně času venku na denním světle.

Usnadněte dětem nošení brýlí

Jsou děti, které zejména v nižším věku brýle prostě nechtějí a brýle vám určitou dobu mohou létat po celém bytě. Důležitá je trpělivost, aby si dítě na brýle zvyklo. Jiné děti se naopak na nošení brýlí těší. S brýlemi se jim rozsvítí celý svět, protože konečně dobře vidí. Důležitý je také postoj rodičů a prarodičů. Pokud mají strach, že bude jejich dítě z brýlí nešťastné nebo je nebude chtít nosit, mohou na něj své pochyby přenést. Pokud je však budou chválit, že si vybrali správně a že brýle jim sluší, usnadní dětem tuto novou image bez problémů přijmout. Jak se léčí oční vady, si přečtěte zde

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008