Nebojte se růstových bolestí u svých dětí. Jsou časté a běžné

 Děti 
07. května 2020 10:26 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Růstové bolesti trápí děti ve dvou vlnách Depositphotos
Odborníci se sice úplně nesjednotili v názoru na to, co je příčinou růstových bolestí u dětí, faktem ale je, že jsou časté a hlavně běžné. A především nejsou pro vaše děti nebezpečné.

S největší pravděpodobností za růstovými bolestmi stojí fakt, že během něj dochází v dětském těle k nepoměru mezi velikostí kostí, šlach a svalů. Svoji roli také pravděpodobně sehrává samotná pohybová aktivita dětí, což znamená, že ty, které se od mala věnují sportu, budou prožívat růstové bolesti častěji.

Růstové bolesti přicházejí ve dvou vlnách

Růstové bolesti děti zažijí hned dvakrát. První vlna přichází poměrně brzy, obvykle mezi třetím a pátým rokem věku, druhá vlna se pak dostavuje zpravidla mezi osmým až dvanáctým rokem věku dítěte.

Nejčastěji děti bolí dolní končetiny, výjimkou ale nejsou ani potíže s předloktím a lokty. Bolesti se zpravidla dostavují ve chvíli, kdy je dítě v klidu, takže jde především o podvečerní a večerní hodiny. Mnoho dětí se dokonce růstovými bolestmi budí ze spaní.

Jak dětem pomoci

Bohužel si medicína dosud s růstovými bolestmi končetin dětí zatím příliš neporadila. Dětem lze ale trochu od bolestí ulevit teplými obklady, které mohou být suché či vlhké, ale je potřeba, aby byly především teplé.

Pomůže i malá masáž bolestivého místa, anebo léky proti bolesti pro děti, tedy hlavně ty, které obsahují paracetamol. Ty ale samozřejmě nelze podávat dlouhodobě.

Každopádně je ale důležité, abyste i tak s dítětem navštívili lékaře, který vyloučí vážnější onemocnění. Takže, byť jsou růstové bolesti u dětí běžné, rozhodně je důležité nepodceňovat lékařské vyšetření. A to především v takových případech, kdy by bolesti byly doprovázeny otoky, zarudnutím kůže nebo dokonce problémy při chůzi. Dále čtěte: Mentální anorexie hrozí i dětem v předškolním věku.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve