Učte děti jíst příborem co nejdříve. Co zanedbáte, budete těžko dohánět

 Děti 
07. dubna 2020 10:18 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Co zanedbáte, budete těžko dohánět Depositphotos
Všichni rodiče dobře vědí, jak je někdy složité nakrmit děti. Nezřídka jídlo doslova létá vzduchem a z rodinného oběda se stává doslova kovbojka. O důvod víc, proč dítě naučit jíst příborem co nejdříve.

Jsou totiž děti, u kterých rodiče tuto část výchovy zanedbali, což pak způsobuje velké problémy, třeba ve školce. Dítě, které při obědě jí rukama, když všechny ostatní děti v jídelně umí příborem, je zcela jistě terčem posměchu a pro učitelky je takové dítě zaostalé.

Příborem v jednom roce

Odborníci proto radí, začít děti učit jíst příborem už od jednoho roku věku. Nějakou dobu jim to totiž potrvá. Od začátku by ale dítě mělo zvládnout se samo nakrmit lžící, to znamená, že na začátku výuky by samo mělo zvládnout sníst třeba přesnídávku, kaši, nebo nějaké menší kousky jídla.

Kupte svému dítěti nějakou roztomilou jídelní sadu s motivy, které by se mu mohly líbit, aby čas se svým talířem a lžící trávilo rádo. Důležité také je, aby dítě vidělo, že příborem jedí jeho rodiče, o to víc se bude snažit vás napodobit.

Začněte hlavně bezpečně

Je samozřejmé, že roční dítě nebudete učit jíst kovovými příbory. To by se při první příležitosti zcela jistě zranilo. Pořiďte nějakou umělohmotnou jídelní soupravičku z bezpečného plastu, která je certifikovaná, takže neobsahuje změkčovadla, vysoký podíl melaminu, bisfenolu nebo těžké kovy.

Příbory pro děti jsou navíc ergonomicky tvarované a můžete si vybrat i termosenzitivní příbory, které změnou barvy upozorní rodiče na riziko popálení, pokud je jídlo příliš horké.

Praktické jsou také talíře s přísavkou, které se přisají ke stolečku, dítěti se tak bude mnohem pohodlněji stolovat. Později můžete přejít i na jiné materiály příborů, třeba na stále oblíbenější bambusový materiál.

Od svého dítěte ale nečekejte zázraky během několika dní. Jíst příborem se totiž bude učit dlouho, o to důležitější je začít včas. Obvykle trvá dítěti rok, než se samo naučí jíst vidličkou. Pokud tedy s výukou začnete v jedno roce věku, ve dvou letech by mělo umět zacházet s vidličkou a později i s nožem. Dále čtěte: Jak rozpoznat dětskou epilepsii. Nemoc má nenápadné příznaky.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008