Zarůstající chloupky svědí nebo bolí a často i hnisají. Rozlučte se s nimi jednou provždy

 Krása 
22. srpna 2021 10:52 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Na místech, kde zarůstají chloupky, se tvoří červené pupínky Depositphotos
Některé chloupky nerostou volně z povrchu pokožky, ale zarůstají do ní. Na kůži se poté většinou vytvoří malé kulaté bouličky, které se mohou naplnit hnisem. Oblast zarostlých chloupků většinou svědí nebo bolí. Jak se s nimi vypořádat?

Chloupky zarůstají zejména v oblasti třísel, kde bývají silné a husté. Vyskytují se také na místech, kde dochází k častému tření. Příčinou zarůstání často bývá voskování, holení žiletkou nebo trhání pinzetou. Zarůstající chloupky pro vás mohou být minulostí, když vsadíte na prevenci.

Přestaňte holit oblast se zarostlými chloupky a udělejte si teplý obklad

Pokud se vám na místě se zarůstajícími chloupky objevily svědivé hrbolky, dejte si od holení pauzu. Pokožka se potřebuje zregenerovat. Holení těchto citlivých míst by mohlo vést k zanícení, po kterém vám zůstane jizva. Raději si namočte žínku do teplé vody a jemně s ní masírujte postižené místo. Tím zajistíte otevření vlasového folikulu.

Zároveň nikdy nesahejte na zarostlé chloupky svýma rukama. Jakmile se místo začne zotavovat a chloupky vykouknou ven, vytrhněte je pečlivě sterilizovanou pinzetou. Dbejte na to, abyste je tentokrát vytrhli i s kořínky. Nakonec místo potřete teplou mýdlovou vodou.

Dopřejte pokožce peeling

Zarůstání chloupků můžete jednou provždy předejít tím, že dodržíte několik zásad. Jednou z nich je použití peelingu. Velký podíl na zarůstání chloupků do kůže mají nečistoty, oleje a odumřelé kožní buňky, které ucpávají vlasové folikuly během holení. Těsně před odstraňováním chloupků vmasírujte do pokožky peeling s jemnějšími částečkami, které zachytí odumřelé kožní buňky na povrchu kůže.  

Používejte holicí strojek s ostrou čepelí

Málokdo vymění břitvu za novou hned po prvním použití, ale pokud vás trápí zarůstající chloupky, měli byste zvážit častější výměnu břitů. Jde sice o nákladnou záležitost, ale vyplatí se. Nemusíte nástavec měnit po jednom použití, ale druhém či třetím. Před každým holením dobře kontrolujte břity, zda již nejsou tupé, protože tím zmenšíte riziko dalšího zarůstání chloupků. Před každým holením nezapomeňte použít pěnu na holení.

Holte chloupky nejprve po směru růstu

Holit chloupky proti směru je lákavé, protože vám to půjde snadno a pokožka bude na dotyk hladší. Má to však svá úskalí v podobě zarůstání chloupků a podráždění kůže. Nejprve chloupky oholte po směru, a hned poté v protisměru, tím si zajistíte dokonalé oholení bez zarůstání. Nezbedné chloupky mohou růst i na obličeji. Jakými způsoby se jich zbavit?

Zdroj: www.cosmopolitan.com, www.healthline.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod