Řekněte stop mastným vlasům. Tipy, které vám pomohou

 Krása 
06. května 2020 11:29 / Hana Jordánová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Pokud dochází k nadměrné produkci mazu, začínají se naše vlasy více mastit Depositphotos
Jste majiteli mastných vlasů? Pak máte většinou o ranní honičku vystaráno. V následujícím článku bychom vám chtěli poradit několik tipů, jak aspoň trochu váš problém zmírnit.

Mazové žlázy udržují naši pokožku jemnou a hydratovanou. Pokud však dochází k nadměrné produkci mazu, začínají se naše vlasy více mastit. Mastné vlasy si vyžadují časté mytí a nemalou péči. Když se konečně podaří vlasy dostat do požadovaného účesu, uběhne pár hodin a účes vypadá zcela jinak. S problémem mastných vlasů se potýká až jedna čtvrtina dospělé populace. Melírem nebo trvalou ondulací můžete zmírnit mastný vzhled. Tyto procedury způsobí, že vlasy jsou sušší a více propustné. Lépe proto absorbují nadměrnou produkci kožního mazu.

Příčiny mastných vlasů

Tuk, který produkují mazové žlázy, je sice potřebný k ochraně vlasů, působí totiž proti jejich lámání a zajišťuje pružnost. Při větší produkci mazu však způsobuje jejich majitelům nemalý problém a závažný estetický vzhled. Vlasy se při povrchu hlavy rychle zmastí, zplihnou a vytvoří nevzhledné pramínky.

Nadprodukce může být dána geneticky nebo může vzniknout následkem hormonální poruchy či náhlého vybočení z hormonální rovnováhy (např. před menstruací), nevhodnou péčí nebo nezdravou stravou. Také nadměrné a časté fénování horkým vzduchem, pročesávání vlasů rukama, stres nebo pocení mastným vlasům rozhodně nepřispívá. Svou roli hraje i roční období. V létě se pokožka hlavy více potí, a snadno tak vzniká mastný vzhled. Aby vaše vlasy vypadaly zdravě a zůstaly svěží dlouhou dobu, potřebují speciální péči.

Charakteristika mastných vlasů

  • Vypadají zplihle a během několika hodin se nedají nijak upravit.
  • Jsou mastné, potřebují často mýt.
  • Slepují se do pramínků.
  • Zpravidla se jedná také o jemné vlasy bez objemu.

Jak zlepšit vzhled mastných vlasů

Strava

Důležitá je úprava stravy, omezte jídla bohatá na tuky, omezte sůl i koření. Snažte se jíst hodně čerstvých potravin a denně vypít dostatek tekutin. Jídelníček obohaťte především o příjem čerstvé zeleniny a ovoce. Na vlasy také blahodárně působí čerstvý vzduch a dostatek pohybu.

Kosmetika

Mastné vlasy vyžadují častější mytí. Myjte je pouze tehdy, když to vyžadují, ale třeba i každý den, je-li to nutné. Obzvláště u tohoto typu vlasů dbejte na výběr šamponu. Ideální jsou prostředky, které nedráždí a mají neutrální nebo mírně kyselejší pH. Je zapotřebí dbát na to, aby se používaly pouze kvalitní výrobky a pokožku vlasů nedráždily. Podobně jako horká voda negativně na vlasy působí i horký vzduch. Doporučuje se použít přípravky (pěny, tužidla …), které zvednou vlasy od pokožky hlavy.

Tipy proti mastným vlasům

  • Používejte při fénování vlasové tužidlo a sprej určený pro ochranu vlasů při fénování, vykouzlíte tak větší objem a zabráníte zplihnutí vlasů k povrchu hlavy.
  • Tupírováním vlasů zamezíte přímému kontaktu vlasů s pokožkou hlavy.
  • Suchý šampon odstraní přebytečný kožní maz z pokožky hlavy a vlasů, vlasy pak volně spadají kolem obličeje a vypadají upraveně.
  • Čelenky do vlasů, zvláště ty široké, jsou v módě a šikovně zakryjí mastné vlasy při povrchu hlavy.
  • Pomůže také jílová maska.
  • Mastným vlasům prospívá i kopřivový šampon.
  • Použijte dětský zásyp, stačí vlasy poprášit a vetřít ke kořínkům. Funguje vlastně na podobném principu jako suchý šampon. U tmavých vlasů můžete použít místo zásypu bronzer nebo smíchat pudr s kakaem.
  • Pokud nic nepomáhá, zkuste mokrý vzhled: za pomoci vlasového gelu učešte horní vrstvu vlasů směrem dozadu a mastné vlasy jsou pryč a navíc budete vypadat stylově.

Čeho se vyvarovat

Mastným vlasům můžete ještě přidat vyšší produkci mazových žláz drobnostmi, o kterých ani nevíte.

Nevhodná kosmetika

Trápí-li vás nadměrné maštění vlasů, vyhýbejte se šamponům se silikony a oleji. Sáhněte raději po jemných nebo micelárních šamponech a šamponech bez parfumerace.

Nadmíra kondicionéru

Obecně se u kondicionéru doporučuje s ním šetřit. To stejné platí u šamponů. Kondicionér je vždy nutné z vlasů pořádně vymýt, vlasy na povrchu nesmí být klouzavé. Navíc se vyhněte nanášení kondicionéru přímo na pokožku hlavy. Vlasy rozčesáváte v délkách, proto i tam by měla směřovat vaše péče o ně.

Mytí

I když máte tendenci pokožku pořádně vydrhnout, zapomeňte na to. Drhnutí totiž způsobuje vyšší aktivitu mazových žláz, čímž se vlasy ještě více mastí. Šampon pouze lehce vmasírujte do vlasů a jemnými pohyby si vlasy umyjte. Pozor také na příliš horkou vodu, na kterou rovněž reagují mazové žlázy vyšší aktivitou. Aby vaše vlasy zůstaly svěží po celý den, umývejte je nejlépe po ránu.

Sušení

Při sušení vlasů je nedrhněte ručníkem, ale spíše jen jemně vysušte. A fénujte vlažným vzduchem. Kdykoli si fénujete vlasy, měli byste fén držet v dostatečné vzdálenosti tak, aby zdroj tepla přímo nezasahoval pokožku hlavy. V opačném případě se může stát, že se pokožka hlavy začne potit a vlasy se rychle zamastí. Navíc nezapomínejte používat před fénováním ochranný sprej proti vysokým teplotám. Do suchých nebo vlhkých vlasů můžete potom aplikovat kopřivovou nebo březovou vodu, která zabrání dalšímu maštění.

Česání

Mastnotu vlasů mohou také zvyšovat ostré nebo kovové kartáče, které pokožku dráždí a ta pak produkuje více mazu. Ideální je pro nadměrně se mastící vlasy hřeben se zaoblenými zuby. Na dlouhé vlasy používejte hřeben s řídkými zuby a na krátké vlasy zase s těmi hustšími. Vlasy nečeště příliš často. Maz z pokožky se dlouhým česáním roznáší po celé délce vlasů, které pak působí mastnějším dojmem.

Sahání do vlasů

Kdybyste se zaměřili na počítání, překvapí vás, kolikrát za den si nevědomky sáhnete do vlasů. Prohrabování si vlasů, strkání za ucho, přehazování vlasů z jedné strany na druhou, to všechno více namáhá vlasy i pokožku. Ta se pak brání nadměrnou produkcí mazu. Ani nadměrné dělání culíků a jejich rozpouštění vašim vlasům nepřidá. Navíc do vlasů zanášíte maz z rukou i obličeje. Zkuste se na to zaměřit a dráždění pokožky se vyhněte.

Vlasům nesvědčí ani časté nošení pokrývek hlavy. I když v zimním období se někteří z nás bez čepice neobejdeme. Volte však raději pokrývky hlavy z tenčího materiálu a pouze venku, aby se vlasová pokožka co nejméně potila. Jak na mastné vlasy jsme psali také zde

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47