Chuť na sladké je často neodolatelná. Přesto je možné se jí zbavit

 Ostatní 
04. května 2020 12:02 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Někdo sladkostem odolá jen těžko Depositphotos
Chuť na sladké je podle odborníků přirozená, už naši prapředkové věděli, že sladké potraviny jim dodají potřebnou energii k lovu, k práci či přečkání kruté zimy. Jenže nic se nemá přehánět, nadměrná konzumace cukru nic pozitivního nepřináší. Poradíme, jak s neodolatelnou chutí na sladké zatočit.

Dospělý lehce pracující člověk by měl denně sníst asi 60 g cukru, což odpovídá 15 kostkám cukru. Ročně tak jde o 20 kilogramů. Průměrný Čech však spotřebuje ročně asi 38 kilogramů cukru, což je téměř dvojnásobek doporučené dávky. A to je alarmující. Cukr totiž poškozuje srdce, ledviny a způsobuje diabetes. Na svědomí má také tvorbu zubního kazu. Podle některých studií je dokonce vysoká konzumace sladkostí spojená se zvýšeným rizikem rakoviny prsu. Cukr také zhoršuje pleť a může urychlovat tvorbu vrásek.

Jenže co dělat, když zkrátka chuti na sladké nedokážete odolat? Existuje několik rad, jak se s tímto neblahým fenoménem poprat. Možná budete překvapeni, že zbavit se závislosti na sladkém není zas tak složité. Chce to jen vytrvat.

Nepijte sladké nápoje

Ze všeho nejdříve vyřaďte ze svého jídelníčku slazené nápoje. Uvědomte si, že v pouhých třech decilitrech limonády se ukrývá přibližně 40 gramů cukru. V obchodě se vyhněte i džusům. Tváří se možná zdravě, ale mnohé z nich obsahují přidaný cukr. Začněte pít čistou vodu nebo bylinkový čaj. Pokud chcete vodu něčím ozvláštnit, přidejte si do ní rozmačkané ovoce, třeba maliny nebo borůvky.

Pití vody pomáhá snižovat chuť k jídlu, ale pokud to nebudete pociťovat, zkuste začít pít minerální vodu. Ta totiž chuti na sladké zbavuje ještě více.

Mějte po ruce datle

Nejčastěji se prý chuť na sladké  dostavuje v časném odpoledni, ale každý to může mít trochu jinak. Pro každý případ proto u sebe noste několik sušených datlí. Ty v sobě sice ukrývají poměrně dost ovocného cukru, ale ten je mnohem zdravější než ten v čokoládových tyčinkách a sušenkách. Datle kromě sacharidů obsahují také draslík, železo a vitaminy B1 a B2. Dají se jíst samotné, přidávat do ovocných salátů, nebo koktejlů.

Zažeňte chuť hořkou čokoládou

Asi nejznámější náhradou sladkostí je hořká čokoláda. Na rozdíl od mléčné je známá jako super potravina, tedy potravina s velkým obsahem zdraví prospěšných látek. Hořká čokoláda je velmi účinný antioxidant, skvělý zdroj hořčíku a obsahuje tryptofan, jehož přeměnou vzniká serotonin, což je hormon dobré nálady. Kromě toho, že vám hořká čokoláda nahradí nezdravé sladkosti, má také protizánětlivé účinky, posiluje imunitu a dezinfikuje dutinu ústní. Při výběru ale vždy sledujte množství kakaa, které čokoláda obsahuje. Čím vyšší procento, tím lépe, nejlepší je vyhledávat čokolády obsahující minimálně 80 % kakaa.

Přípravky s chromem

Chuť na sladké potlačuje také chrom. V lékárně vám jistě nabídnou hned několik přípravků. Většinou jsou ve formě tablet a obsahují buď čistý chrom nebo kombinaci dalších vitaminů a minerálů. Chrom dočasně stabilizuje krevní cukr a tím i sníží chuť na sladké.

Omezte živočišné tuky

Nejezte také příliš mnoho živočišných produktů. Pokud totiž přijmete příliš mnoho živočišných bílkovin, tak se tělo bude chtít dostat do rovnováhy a tím pádem začne vytvářet poptávku po cukrech. Omezte tedy příjem masa. Ani jeho nedostatek však není v tomto ohledu dobrý. Důležité je mít jídelníček pestrý a vyvážený.

Mějte zásobu žvýkaček

Podobně jako při odvykání kouření lékaři doporučují žvýkat, abyste se zaměstnali a zbavili se chutě na cigaretu, radí i odborníci na zdravou výživu koupit si balíček žvýkaček. Až vás bude opět honit mlsná, dejte si nejprve žvýkačku. Některé výzkumy totiž ukazují, že i žvýkačka dokáže snížit chutě k jídlu. O dalších metodách, jak se zbavit závislosti na sladkém, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008