Pravidelný sex má velký vliv na naše zdraví. Ovlivňuje kondici srdce a dokonce pomáhá snižovat riziko rakoviny

 Zdraví 
22. srpna 2023 09:20 / Michael Veselý
  0
📷
1 fotografie v galerii
Sex má pozitivní vliv na mnoho odvětví vašeho života. Depositphotos
Někteří lékaři tvrdí, že sex je zdravý klidně i jednou denně. Má mnoho blahodárných účinků pro tělo a mysl. Podívejme se společně na to, jak může pestrý sexuální život zlepšit vaše zdraví. Vyhnete se depresím, nemocem srdce, a zlepší se vám kvalita spánku nebo paměť.

Zdravý sexuální život prospívá vašemu celkovému zdravotnímu stavu a pro mnoho lidí neexistuje lepší způsob trávení času, než se každý den prostě pomilovat se svým partnerem. Díky tomu se zlepší váš fyzický, duševní, emocionální i společenský život. Zdravý sexuální život znamená dobře rozumět svému partnerovi v posteli a vědět, co si přeje. To zvýší sexuální intimitu a váš sexuální život bude zajímavější. Pamatujte, že čím více toho budete dělat, tím lepší bude vaše manželství nebo vztah. Zde jsou některé zdravotní výhody každodenního sexu.

Kvalita spánku

Začněme tím, že intenzivní sex způsobuje, že vaše tělo uvolňuje hormony štěstí zvané oxytocin a endorfiny, které posilují intimitu a touhu dělat to opakovaně. Tyto pohlavní hormony pomáhají k lepšímu spánku. Zažili jste někdy ten pocit, že jakmile skončí sexuální akt, nejraději byste usnuli v náručí partnera? To je přesně vliv těchto hormonů a dobrý spánek vede k posilování imunitního sytému, delší životnosti těla, bývá klidnější a příjemnější a udrží se vás energií po celý den.

Sex odbourává stres

Každodenní sex snižuje stres zvýšením hormonů endorfinů, které jsou zodpovědné za zvýšení sexuální nálady. Nezapomeňte, že sex je forma cvičení, která je zodpovědná za snížení stresu a udržení klidu. Pokaždé, když jste ve stresu, prostě se s partnerem milujte. Jednoduché, že? Ano, je to nejrychlejší a zároveň nejzdravější způsob, jak porazit stres.

Spaluje kalorie

Chcete snížit váhu? Pravidelný sex je nejlepší způsob, jak toho dosáhnout. Ano, každodenní sex je přirozený způsob spalování kalorií. Vysoce sexuálně výkonný pár má tendenci spálit odhadem 108 kalorií do 30 minut od sexu. Nejvíce podpoříte spalování líbáním. Hodně ale záleží i na tom, jakou polohu zvolíte. Například pokud jen ležíte na zádech, nespálíte pravděpodobně vůbec nic. Existují ale i polohy, při kterých spálíte klidně 150 kalorií.

Má pozitivní vliv na srdce

Každodenní sex pomáhá snižovat rizika srdečních chorob, jako je mrtvice a krevní tlak. Čím více ho máte, tím více vidíte, jak se vaše srdce zlepšuje a sílí. Během pohlavního styku máte tendenci intenzivně dýchat, což působí jako forma dechového cvičení a zlepšuje funkci vašeho srdce. Zdravý sexuální život může zlepšit zdraví srdce. Na rozdíl od všeobecného přesvědčení sex nevyžaduje takovou míru aerobní srdeční práce, jakou vyžaduje to, co obecně považujeme za cvičení. Sex by ale neměl cvičení nahrazovat. Endorfiny uvolňované při sexu mohou působit proti depresi a úzkosti, které zvyšují riziko srdečních onemocnění. To je důkazem, že sex je skvělý pro celkové zdraví včetně kardiovaskulárního zdraví.

Někdo si může myslet, že je sex nebezpečný, pokud nemá zcela zdravé srdce. Pokud ale netrpíte na arytmie, bolest na hrudi nebo srdeční selhání, je riziko srdeční příhody při sexu přibližně stejné jako u někoho bez srdečního onemocnění – to znamená méně než jedno procento. Nenechte se tak zbytečně vyplašit filmy, ve kterých milionář zemře na srdeční příhodu během sexuálního aktu s mladou přítelkyní.

Urovnává hormony

Pravidelný sex zvyšuje hladinu testosteronu a estrogenu. Obecně platí, že muži mají více testosteronu a méně estrogenu, u žen je tomu naopak. Pravidelný sex zvyšuje produkci obou těchto hormonů u mužů i žen. Výsledkem je lepší sexuální touha, silnější muskuloskeletální systém a lepší zdraví srdce díky vyššímu testosteronu. Vyšší hladiny estrogenu jsou spojeny s nižším rizikem srdečních onemocnění u žen a klidnější osobností u mužů ve spojení s nižším testosteronem.

Odbourává deprese

Jedna z výhod každodenního sexu je podobná výhodám pravidelného cvičení, uvolňuje hormony štěstí jako je dopamin, serotonin, endorfiny a oxytocin. Tyto hormony pro dobrý pocit pomáhají odvrátit depresi a mohou snížit riziko, že se u vás vyvine společně. Povšimněte si však, že náhlý nedostatek stimulace a odměny například náhlého nedostatku sexu může vést k něčemu podobnému jako odvykání návykové látky.

Slyšeli jste někdy o nekonkordanci vzrušení? Je to tehdy, když mysl a tělo nejsou během sexu synchronizované – tělo je vzrušené, když mysl není, nebo naopak – a to se často stává jak mužům, tak ženám s úzkostí. Ženy, které bojují s úzkostí, také zažívají sexuální dysfunkci: Mohou mít potíže se vzrušením nebo orgasmem, nebo dokonce pociťovat fyzickou bolest během pohlavního styku. Z fyziologického hlediska může úzkost převážit nad pocity slasti u úzkostných žen. Ve skutečnosti nedávný výzkum ukazuje, že nejběžnější typ sexuální bolesti – porucha genitální penetrace – je desetkrát častější u žen s předchozími diagnózami úzkostné poruchy.

Pokud bojujete s depresí, promluvte si se svým lékařem o vedlejších účincích medikace a najděte léky, které mají méně vedlejších účinků. Pamatujte, že je vždy v pořádku rozhodnout se, že již nechcete užívat určitý lék, a váš lékař může začít léčbu snižovat nebo upravovat nebo přidat další léky, které jej nahradí. Nevzdávejte se sexuálního života, protože je tím nejlepším lékem na stres a depresi.

Snižuje pravděpodobnost výskytu rakoviny v těle

Ale stejně jako u většiny záležitostí zdraví, to, jak jsou sex a riziko rakoviny spojeny, je komplikované a závisí na několika faktorech. Váš věk, pohlaví a jak často praktikujete bezpečný sex, to vše ovlivní vaše potenciální riziko rakoviny. Každodenní sex snižuje například riziko rakoviny prostaty kvůli pravidelné ejakulaci. Rakovina prostaty je v podstatě způsobena růstem abnormálních buněk, které se rychle zvyšují v důsledku uvolňování spermií po delší dobu. Ukázalo se, že masturbace a neustálé používání snižují riziko rakoviny prostaty u mužů.

Pomáhá na paměť a koncentraci

V některých studiích bylo prokázáno, že pravidelný sex má pozitivní dopad na ženskou paměť, předpokládá se, že to souvisí se stimulací hipokampu. Hipokampus je částí vašeho mozku zapojenou do memorování a učení a předpokládá se, že sex aktivuje tuto oblast. Je toho mnohem více, co může sex ovlivnit, hlavní je ale praktikovat ho bezpečně a zodpovědně.

Autorský článek. Další zdroje: Thecut.com, Psycom.net, Theconversation.com, Fit-house.cz,

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47