Velikonoční piškotová roláda s krémem z bílé čokolády. Vypadá jako z cukrářského časopisu a chutná ještě lépe

 Recepty 
18. dubna 2025 20:01 / Ema Maxová
  0
📷
1 fotografie v galerii
Roláda s krémem z bílé čokolády je ideální volbou pro sváteční chvíle Depositphotos
Svátky jara si zaslouží sladkou tečku, která nejen potěší chuťové pohárky, ale také udělá parádu na slavnostním stole. Tahle luxusní a nadýchaná piškotová roláda s jemným krémem z bílé čokolády vypadá jako z cukrářského časopisu – a chutná ještě lépe.

Rolády patří mezi oblíbené dezerty, které vypadají efektně, ale jejich příprava je jednodušší, než se může zdát. Tahle jarní varianta s krémem z bílé čokolády je ideální volbou pro sváteční chvíle – působí slavnostně, chutná jemně a můžete ji dozdobit podle nálady nebo aktuálních ingrediencí. Ať už sáhnete po jedlých květech, hoblinkách čokolády nebo barevném zdobení, výsledek bude vždy působivý.

Ingredience

Na těsto:

  • 5 vajec
  • špetka soli
  • 125 g cukru krupice
  • 125 g hladké mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1 lžička oleje

Krém a zdobení:

  • 200 g bílé čokolády
  • 280 g krémového sýra
  • 120 g másla
  • 80 g moučkového cukru
  • 4 lžíce jedlých květů nebo kousky čokolády, cukrářského zdobení či plátků citronu nebo limetky

Postup

1. Příprava těsta

Oddělte žloutky od bílků. Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh. Žloutky s cukrem vyšlehejte do světlé pěny a postupně zapracujte mouku smíchanou s kypřicím práškem. Přidejte citronovou kůru, olej a nakonec opatrně vmíchejte sníh.

2. Pečení piškotu

Těsto rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 10 minut dozlatova.

3. Rolování

Na pracovní plochu připravte čistou, vlhkou (a dobře vyždímanou) utěrku. Upečený plát na ni vyklopte, opatrně stáhněte papír a i s utěrkou ho sviňte do rolády. Nechte zcela vychladnout.

4. Jemný čokoládový krém

Ve vodní lázni rozpusťte bílou čokoládu. V jiné míse vyšlehejte krémový sýr s máslem dohladka. Poté za stálého šlehání přilévejte vychladlou čokoládu a doslaďte moučkovým cukrem podle chuti.

5. Plnění a zdobení

Roládu opatrně rozviňte, sundejte utěrku a potřete ji dvěma třetinami krému. Znovu zarolujte, zabalte do fólie a dejte alespoň na hodinu do lednice. Před servírováním potřete zbytkem krému a ozdobte jedlými květy nebo čokoládovými hoblinkami případně plátky citronu nebo limetky. Roládu můžete také pocukrovat moučkovým cukrem.

Velikonoční atmosféra na talíři

Velikonoce jsou oslavou jara, světla a nových začátků. Letos vychází Velký pátek na 18. dubna a Velikonoční pondělí na 21. dubna. Tradičně se barví vajíčka, pečou mazance, beránci i jidáše, a samozřejmě se hoduje s rodinou. Tahle sladká piškotová roláda dodá vašemu velikonočnímu stolu šmrnc i vůni jara.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Příběh lásky, který sledoval celý svět: Charles a Camilla dnes slaví 20 let manželství

Styl

Velikonoční piškotová roláda s krémem z bílé čokolády. Vypadá jako z cukrářského časopisu a chutná...

Tech

Archeologický objev pod hradem Loket: Pozůstatky z 11. století odhalují dávnou historii