Pokud vás trápí akné, vsaďte na ocet, med, mandle nebo rajčata

 Krása 
18. března 2020 06:43 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Akné lze zvládnout i přírodní cestou Depositphotos
Akné trpí velké množství lidí a ti, které trápí, se snaží se této vady na kráse zbavit jakýmikoliv prostředky. V zásadě existují dva způsoby, jak s akné zatočit. Buď zevnitř, nebo zvenku. V obou případech vám navíc pomohou i potraviny, které máte běžně doma.

Čísla, která se akné týkají, jsou docela neúprosná. Projevy akné má za život 95 procent lidí. Nejčastěji trápí náctileté, může se ale projevit i v dospělosti: trudovitostí trpí 64 procent lidí nad 25 let a až pět procent mezi 40 až 49 lety. Třetina postižených má akné tak těžké, že by se měli léčit, aby předešli trvalému zjizvení.
 
Ať budete na akné zkoušet přírodní prostředky, nebo přímo kosmetické přípravky, základem péče o aknózní pleť je vždycky odlíčení a vyčištění pleti. Nejde jen o odstranění make-upu, ale o hloubkové vyčištění pleti každý den ráno i večer.

Zaměřte se na to, co jíte

Trápí-li vás výskyt akné během dne častěji, pak se zaměřte na to, co jíte. Jen změna jídelníčku nebo vyřazení některých potravin dokáže téměř okamžitě zafungovat a zmírnit i ten největší výsev pupínků.

Vhodné potraviny

  • Fermentované kysané zelí a kefír - potraviny, které čistí střeva, zabraňují vzniku zánětů.
  • Losos - ryba bohatá na omega-3 mastné kyseliny skvěle bojuje proti akné, navíc stabilizuje hormony, jež mohou stát za tvorbou pupínků.
  • Špenát - kromě vitaminu E a železa obsahuje špenát také proteiny, které umí rozproudit naši krev, ta pak lépe odplaví záněty pokožky i různé nečistoty.

Přírodní léčba zabírá

Můžete použít speciální kosmetiku na akné, ale výtečnou a okamžitou službu vám udělají i přírodní suroviny, které máte běžně doma.

Rajčata

Akné je vlastně zánětlivé onemocnění a na to působí potraviny bohaté na vitaminy C, A a K a na antioxidanty. Stačí na pupínky přiložit plátky rajčete a nechat působit. Rajčata jsou kyselá, takže pupínky rychle vysuší.

Med

Med má přirozené antibakteriální vlastnosti a zmírňuje zánět. Vyplatí se proto ho pravidelně aplikovat na pokožku vedle klasické čisticí kosmetické rutiny. Intenzivnějších výsledků pak můžete dosáhnout ve spojení medu se skořicí.

Jablečný ocet

Má antibakteriální a antivirové účinky. Zároveň také obsahuje organické kyseliny, jako je třeba kyselina mléčná, díky nimž dokáže bojovat s bakteriemi vyvolávajícími akné. Snižují také riziko vzniku jizev po akné. Navíc ocet vysušuje nadměrný kožní maz. Stačí smíchat jablečný ocet s vodou v poměru 1 : 5 a tonikum vatovým tamponkem nanášet na opláchnutou pleť. Poté očistěte vlažnou vodou a osušte.

Salátové okurky

Neoloupaná salátová okurka je bohatá na oxid křemičitý a ten chrání proti výskytu akné. Také pomáhá zachovat vysokou míru kolagenu, díky němuž nevznikají vrásky. Zároveň obsahuje kyselinu askorbovu, která má pozitivní vliv na podrážděnou pokožku a otoky.

Mandle

Jsou bohaté na vitamin E, B a magnezium, což jsou látky nezbytné do dokonalý vzhled pleti. Můžete je jíst nebo vyzkoušet mandlovou masku. Tu připravíte tak, že mandlové mléko či drcené mandle smícháte s jogurtem a medem, nanesete ji na pár minut na obličej a poté omyjete. Mandle vás ochrání i před infarktem nebo rakovinou tlustého střeva, jak jsme psali zde.

Kokosový olej

Je skvělý v boji s akné, pokud jej užíváte vnitřně. Obsahuje totiž mastné kyseliny, které bojují proti bakteriím, plísním a kvasinkám a působí jako antioxidant. Kokosový olej dokáže zničit jak bakterii p. Acnes v kůži, tak zlé bakterie ve střevech. Zároveň někteří tvrdí, že je ideální i na vnější použití. Ale nemusí to tak být u všech. Olej sice ničí bakterie až 15krát účinněji než benzoyl peroxid, který se používá na léčbu akné, ale je komedogenní, takže může ucpávat póry.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve