Parabeny, silikony a další látky, kterým se musíte vyhnout, když máte vlnité vlasy

 Krása 
06. ledna 2022 09:51 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Vlnité vlasy jsou náchylnější a různé chemikálie ve vlasových produktech je mohou poškodit Pixabay
Kdo má vlnité nebo kudrnaté vlasy, dobře ví, jak moc mu je ostatní závidí. Ale takové vlasy vyžadují speciální péči a mnohdy je to tak trochu alchymie.

Je tu ale sedm věcí, které by vlnité vlasy neměly nikdy poznat. Některé vlasové produkty jsou škodlivé vždy, jiné zase dělají problémy při nadměrném používání. A v tom všem je těžké se vyznat.

Sulfáty

Sulfáty mají často špatnou pověst, pokud jde o kudrnaté vlasy. Sírany, které se obvykle vyskytují v šamponech, poskytují bohatou pěnu, kterou očekáváme při mytí vlasů. Působí jako povrchově aktivní látky, které rozkládají mastnotu a nečistoty na pokožce hlavy a ve vlasech pro pocit skřípění. Dermatolog Joshua Zeichner ale varuje, že povrchově aktivní látky používané v šamponech pro hloubkové čištění mají tendenci vlasy a pokožku hlavy vysušovat. Kudrnaté vlasy bývají obvykle susší než jiné typy vlasů, proto je důležité zvolit správný šampon.

Parabeny

Parabeny se používají v mnoha kosmetických přípravcích. Ale potenciál podráždění způsobeného parabeny je problémem pro kudrnaté lidi. Kudrnaté vlasy mají tendenci být křehčí a vypadávání vlasů může být také problém. Kromě toho existují obavy, že parabeny narušují hormonální funkce u žen, což by mohlo mimo jiné zvýšit riziko rakoviny prsu.

Formaldehyd

Konzervační schopnosti formaldehydu jsou důvodem, proč se používá v kosmetických výrobcích, které potřebují mít nějakou trvanlivost. Takže něco tak strašného, jako je formaldehyd, je prakticky všude. A výčet problémů, které způsobuje, je prakticky nekonečný. A i když není uveden jako složka, existují další chemické sloučeniny, které se při vystavení vysokému teplu rozkládají na formaldehyd, jako je methylenglykol a kyselina glyoxylová. Nakonec je důležité zmínit, že formaldehyd se nejčastěji používá v péči o vlasy jako složka většiny chemických žehliček. Kromě poškození samotných kudrlin během procesu chemického narovnávání formaldehyd dlouhodobě poškozuje vlasy tím, že činí kudrny křehkými a náchylnými ke zlomení.

Silikony

Silikony se často vyskytují v kondicionérech pro jejich schopnost vyhlazovat a zjemňovat vlasy. Silikony sice mohou zpočátku zanechávat vlasy hedvábné a hladké, ale při dalším používání se na vlasech usadí a zatíží je. Takže i když může být lákavé je používat, obecně se doporučuje vyhýbat se přípravkům obsahujícím silikon.

Alkoholy

Většina vlasových produktů obsahuje mastné alkoholy, jako jsou cetyl a cetearylalkoholy, které jsou dobré pro vlasy a udržují prameny měkké a zvlhčené. Existují však i jiné alkoholy, které mají potenciál dráždit pokožku hlavy a ovlivnit kudrnaté vlasy. Vysušující alkoholy, jako je propanol, mohou způsobit, že již suché kudrnaté vlasy jsou ještě křehčí a náchylnější k poškození.

Kyselina salicylová

 I když se o ní nejčastěji mluví jako o složce péče o pleť, bylo zjištěno, že kyselina salicylová je ve skutečnosti také účinnou léčbou pro několik stavů pokožky hlavy. Studie ukázaly, že kyselina salicylová má příznivé účinky pro osoby s lupénkou, ekzémy a dokonce i s lupy. Navzdory výhodám, které má kyselina salicylová pro tyto stavy pokožky hlavy, nejde o nic dobrého pro vlnité a kudrnaté vlasy. I tato kyselina je totiž dokáže doslova přesušit.

Vůně

Umělá vůně může u některých lidí způsobit podráždění pokožky a pokud je vůně ještě ke všemu ftalát, tak jde o doslova nebezpečnou složku. Lepší je obecně se vyhýbat složkám, které obsahují jakoukoliv vůni.

Zdroj: Byrdie, Curls.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod