Pastva pro oči. Toto jsou nejdražší modely kabelek od vyhlášených módních návrhářů

 Móda 
20. dubna 2022 11:39 / Patricie Chládková
  0
📷
2 fotografie v galerii
Asi deset let starý model ikonické kabelky Hermes Birkin  Depositphotos
Stále více lidí přemýšlí nad tím, jak zúročit své úspory a do čeho je nejlépe investovat. Nabízí se nejen klasické investiční fondy, reality, kryptoměny, ale také investice do luxusních kabelek. Dokáží se ale peníze uložené v kabelkách zúročit, nebo je to jen pokus odůvodnit si koupi drahé kabelky?

Na začátek je potřeba si ujasnit pojmy. Pod termínem luxusní kabelka si každý z nás vybaví něco úplně jiného. Pro někoho to může být kabelka za 5 tisíc korun, pro někoho je to kabelka s pořizovací cenou v řádech desítek tisíc korun a pro někoho jsou to ty s cenovkou od sto tisíc korun a výše.

Opravdový luxus

Pojďme si to přiznat hned na začátku. Investice do luxusních kabelek jsou ve většině případů jen obhajobou pro koupi vysněné kabelky s cenovkou, kterou byste svému finančnímu poradci rozhodně nechtěla ukázat.

U většiny na trhu dostupných kabelek, chcete-li je prodat, nepočítejte s vyšším obnosem než za jaký jste kabelku pořídila. Respektive většina módních domů v současnosti produkuje takové množství modelů, že ani za pár let se nebude jednat o exkluzivní kousky.

Výjimku však tvoří starší modely kabelek od vyhlášených domů jako je Hermés, Chanel nebo Dior. Například u pre-owned modelů Hermés, Kelly a Birkin se dnes můžete setkat s cenou vyšší než 800 tisíc korun. Tady už se opravdu bavíme o investicích.

Chanel ikonický model Boy startuje u pre owned kousků na 70 tisících u nejmenších velikostí a Lady Dior od domu Dior pořídíte od 110 tisící korun.

U investičních kabelek má pak na cenu vliv hlavně to, zda se jedná o limitovanou edici v nestandardním provedení, stav kabelky a také v jakém balení ji prodáváte.

I když do kabelek nehodláte investovat, pojďme se i tak podívat na nejikoničtější modely kabelek od vyhlášených módních domů.

Birkin od Hermés

Kabelka, která byla v roce 1985 vytvořená pro herečku Jane Birkin. Do historie módy vstoupila historka, kdy generální ředitel značky Hermés Jean-Louis Dumas na palubě letadla zaslechl, jak si nešťastná mladičká americká herečka stěžuje, že nemůže sehnat tašku, do které by se vešly všechny její potřebné věci a ještě je v té tašce mohla pohodlně najít. Jean-Louis to vzal jako výzvu a zrodila se tak legendární Birkin bag, která stále patří mezi jeden z nejluxusnějších a nejdražších modelů kabelek.

 

 
 
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Příspěvek sdílený Birkin (@hermesbirkin)

 

Kelly od Hermés

Kabelka dostala své jméno po americké herečce Grace Kelly, která si model tak oblíbila, že ho často nosila i jako součást filmových kostýmů. Už legendární jsou fotky, kdy Grace Kelly využívala kabelku jako zástěrku svého těhotenství. Model dostal své nové jméno v roce 1977.

 

Sofia od Salvatore Ferragamo

Model, jenž je inspirovaný nikým jiným než báječnou Sophií Loren, která byla blízkou přítelkyní Salvatora Ferragama.

 

 
 
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Příspěvek sdílený Salvatore Ferragamo (@ferragamo)

 

Jackie od House of Gucci

Ani tento model se od svého počátku nejmenoval tak, jak se znám dnes. Gucci se pro přejmenování na Jackie rozhodl poté, co zjistil, že tehdejší první dáma model nosí pravidelně a těší se u ní velké oblibě.

Lady Dior od Christian Dior

Kabelka, vytvořená roku 1995 se původně jmenovala Chouchou, nicméně poté, co tímto modelem bývalá francouzská dáma Bernadette Chirac obdarovala princeznu Dianu, která ji následně nedala z ruky a tím napomohla oblibě modelu do takové míry, že v následujícím roce se modelu Chouchou prodalo na 200 tisíc kusů, rozhodla se značka kabelku přejmenovat na Lady Dior. Princezna Diana bývá známá jako Lady Di.

 

 
 
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Příspěvek sdílený Lady Dior (@the_lady_dior)

 

Nakupování by měla být hlavně i zábava, tak zapomeňte na veškeré investiční poučky a řiďte se tvrzením Carrie Bradshaw z populárního seriálu z přelomu tisíciletí. „Mám ráda své peníze tam, kde na ně vidím. Jak mi visí ve skříni.“ 

Zdroj: elle.com, whowhatwear.co.uk.<

Témata: móda, kabelky, Hermés, Gucci, Dior
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod