Jak připravit chutnou kávu? Jde to i bez složitých přístrojů

 Ostatní 
03. května 2018 09:15 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Chutnou kávu připravíte i bez drahého vybavení Shutterstock
Káva je moc dobrá věc, obzvlášť když víte, jak ji správně připravit. Jestli ještě pořád zaléváte jen domácí směs pojmenovanou po jednom městě, nebo holdujete instantním kávám, měli byste zbystřit a naučit se pár fíglů, jak udělat kávu lepší.

Mnoho lidí má pocit, že když si nemohou nebo nechtějí koupit drahý stroj na espresso, je pro ně chutná káva nedostupná. Opak je pravdou. Chutnou kávu připravíte i bez složitých přístrojů. Chce to ale trochu péče a šikovnosti. A samozřejmě také dobrou kávu.

Kvalitní zrno

Jestliže chcete pít kávu, která by vám mohla chutnat a která bude moci chutnat i vašim návštěvám, měli byste v první řadě pořídit nějakou kvalitní kávu. Nejlépe z lokálních pražíren, kde si také předem vyzkoušíte, jak daný druh chutná. Zrnka kávy by neměla být příliš tmavá ani lesklá. To svědčí o přepražení nebo nevhodném pražení. Přepražená káva je jen hořká, což není vůbec dobré. Zrna by neměla jevit známky poškození. Měla by být stejná. Výjimku tvoří kávy, které jsou tvořeny směsí různých zrn, aby bylo dosaženo potřebné chuti.

Mletí kávy

Kávu byste měli umlít těsně před přípravou. Optimální je mlýnek s mlecími kameny. Ruční bude levnější, elektrický dražší. V nouzi postačí i klasický elektrický tříštivý mlýnek. Fajnšmekři sice zapláčou, ale pokud se při mletí káva příliš nepřehřeje, chuť bude dobrá. Jestliže mlýnek nemáte, měli byste mletou kávu, kterou zakoupíte, skladovat v dobře uzavíratelné nádobě.

French press nebo filtrace

Nejjednodušší je příprava kávy v tzv. French pressu. Do nádoby dáte příslušné množství kávy, tedy asi 7 g na šálek. Zalijete vodou, která prošla varem a mírně zchladla. Doporučuje se 93 stupňů. Necháte asi 3 – 4 minuty louhovat a pak pomalu stlačíte píst. Káva je hotova a můžete servírovat.

U filtrované kávy zase dáte příslušné množství na filtrační papír a zalijete horkou vodou. Káva postupně překapává a pevné části zůstávají ve filtru. Podle některých ale filtrační papíry zachytí i složky, které ovlivňují chuť. Proto někteří doporučují French press, který tyto nectnosti nemá.

Další tipy

Existují i různé jiné filtrační metody, případně kávovary, které udělají mnoho práce za vás. Stojí jen pár stovek a káva z nich není vůbec špatná. Pamatujte, že základem je kvalitní zrno. Protože ani nejdražší stroje na espresso vám ze špatné kávy dobrou neudělají. To je základní chybou v různých kavárnách, kde se snaží jen vydělat peníze. Mají sice dobré vybavení, ale buď ho neumí používat nebo mají nakoupenu nějakou nejlevnější kávu, která má odpornou chuť. Pokud se chcete dozvědět, jestli je vhodné dávat do kávy mléko či ne, přečtěte si zajímavý článek zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008