Největší halucinogeny, které si můžete denně naservírovat na talíř

 Ostatní 
09. dubna 2018 12:12 / Monika Thomsonová
  0
📷
3 fotografie v galerii
Žitný chleba může být pro naše zdraví v některých případech nebezpečný  Pixabay
Málokdo z nás tuší, kolik halucinogenních látek se v běžné kuchyni může najít. A nemusí jít vůbec o konopí, houby lysohlávky, durman nebo šalvěj. Přírodní halucinogeny přitom ve větším množství mohou způsobit stavy podobné psychóze či jiné trable.

Podívali jsme se zblízka na největší halucinogeny, které si můžete naservírovat na talíř. A některé potraviny pro vás možná budou opravdovým překvapením.

Žitný chléb

Boom zdravé výživy vynesl žitný chleba zpět na vrchol slávy. I přesto, že skrývá svou psychedelickou minulost. Žito je totiž náchylné k nákaze jedovatou paličkovicí nachovou, obsahující deriváty kyseliny lysergové. Právě paličkovice nachová stojí za drogou LSD. Američané poprvé extrahovali tento halucinogen přímo z ní. Stačí, aby byl chleba upečený ze závadného žita, a máte o stav menšího transu postaráno.

Muškátový oříšek

Tohle voňavé koření, které podporuje chuť k jídlu a trávení, je ve skutečnosti halucinogen. A to velmi silný. Účinnou látkou je v jeho případě silice s názvem myristicin (v malém množství se nachází i v petrželi a v kopru). Sice ho můžete využít k domácí léčbě astmatu, nespavosti, zánětu slinivky břišní či ke zmírnění průjmů a nadýmání, ale jakmile to přeženete, nečeká vás nic dobrého. Tématu jsme se podrobněji věnovali v jiném článku.

Už od střední dávky může vyvolat předčasnou menstruaci či narušit vývoj dětského plodu, a při silné dávce se chová jako delirogenní droga, která vás možná dostane „nahoru", ale pozdější účinky hodnotí většina z lidí, kteří je prožili, jako velice nepříjemné.

Co způsobuje?

Stačí, když si třeba 50 kg vážící žena dá 8,5 až 14 g čerstvě namletého oříšku. Následují mrákoty, deformované vidění a křeče. Intoxikace navíc trvá hodně dlouho, někdy až sedm hodin. A při dávce 25-30 gramů (zhruba tři oříšky) může průměrně vážící člověk ztratit vědomí a dostat křeče, přecházející ojediněle i v kóma.

Ryby

Na světě existuje hned několik druhů ryb a mušlí, které vám při větší konzumaci mohou zajistit trip. Tou nejznámější je očnatec obecný, který se vyskytuje ve východních vodách Atlantiku a ve Středozemním moři, kde si jej pro jeho halucinogenní účinky oblíbili už staří Římané. Vědci zkoumali nedávný případ dvou mužů, kteří zažili halucinace poté, co rybu povečeřeli v restauraci. Není tak docela jisté, co jejich stav způsobilo, ale podle všeho za halucinogenní účinky mohou řasy, kterými se očnatci krmí. Víte, jak správně připravit rýži, aby vám nehrozila otrava?

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod