Jak neupadnout do dluhové pasti

 Ostatní 
17. března 2018 06:54 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Na začátku dluhy, na konci život na ulici Shutterstock
Současná doba vede často k životu na dluh. Potřebujeme přece bydlet, potřebujeme auto, potřebujeme to a ono. Jak to všechno zvládnout, abychom se z toho nezbláznili a hlavně, aby nám dluhy nepřerostly přes hlavu? Máme několik dobrých doporučení.

Zhruba každý desátý občan ČR je v exekuci. A někteří mají dokonce exekucí více. Spousta lidí je v insolvenci. Dluhy může zdědit i kojenec. Toto je realita naší země. O to důležitější je, abychom správně nakládali s penězi a dokázali kormidlovat ekonomiku domácnosti správným směrem.

Nepůjčujte si zbytečně

Někteří by řekli, že si nemáme půjčovat peníze vůbec. Ale někdy opravdu není jiné cesty. Jenže je velký rozdíl, zda si potřebujete půjčit na bydlení a vyhnout se tak placení předražených podnájmů, nebo zda si chcete půjčit na dovolenou. Obecně platí – základním hlediskem toho, zda si peníze půjčit nebo nechat být je, jestli se jedná o peníze na investice, které něco přinesou, či zda jde o prostředky na spotřebu. Zatímco investice v rozumné míře znamenají možnost výnosu a zisku, spotřeba znamená, že peníze projíme či procestujeme, ale nikdy se nám nevrátí.

Rozumné investice

Již byla zmíněna investice do nemovitosti. Obzvlášť pokud jde o nemovitost, která je v dobré lokalitě a za dobrou cenu, byla by škoda nevyužít příležitosti. Máte-li stabilní práci a dostatečný příjem, může být koupě bytu či domu vhodný způsob, jak získat peníze z pronájmu a do budoucna možnost bydlení pro sebe nebo členy rodiny.

Rozumnou je také investice do auta, jestliže ho potřebujete k dopravě do zaměstnání, ke každodennímu životu nebo dokonce k práci. Pak je sice nepříjemné, že se musíte zadlužit, ale vozidlo vám současně přináší užitek.

Podobně smysluplné je půjčit si prostředky na podnikání. Zvlášť jestliže je podnikatelský záměr dobře vymyšlený a návratnost takové investice se dá předpokládat. Existuje sice vždycky riziko, ale v některých případech se riziko vyplatí podstoupit. Ostatně banky se zajímají o účel použití prostředků, takže provedou i svou analýzu vašeho požadavku.

Omezte spotřebu

Obrovskou chybou lidí, kteří se dostanou do složité finanční situace, je, že nedokáží upravit svou spotřebu podle toho, jak na tom aktuálně jsou. Velmi často se nechtějí vzdát nějakého životního standardu, ale nemají na něho prostředky. Proto si peníze půjčí, ale tím se dostanou do ještě horší situace. Přitom třeba i velmi zdravé potraviny bývají levnější, než drahé jídlo v restauraci, jak se můžete dozvědět i z článku zde. Cestou z potíží obvykle bývá si problém přiznat a snížit spotřebu domácnosti na minimum. Paralelně s tím musí běžet i řešení neúnosné situace. Když například přijdete o práci a vypadá to, že nemůžete novou sehnat, je zapotřebí rozjet akci, která povede třeba i k nalezení práce v jiném regionu, nalezení jiného bydlení, nebo k jinému řešení.

Další obvyklou chybou i lidí s vyšším příjmem je, že si vezmou půjčky, které nemohou dlouhodobě splácet, nebo které se stanou lehce nesplatitelnými v momentě, kdy se sníží příjem. Pokud už si musíte vzít úvěr, vždy byste si ho měli vzít tak, abyste počítali s podstatně nižším příjmem, než máte nyní. Jestliže máte v rodině dva příjmy, zkuste si představit, že se jeden z vás ocitne na podpoře. Vaše úvěry byste měli být schopni splácet i v tomto případě. Pro situaci dlouhodobé nemoci či invalidity je zase dobré mít uzavřeny příslušné pojistky u pojišťovny.

Vytvářejte si rezervy

Mnoho rodin v naší republice nemá příliš velké možnosti si vytvořit finanční rezervy pro případ nouze. Přece jen je ale dobře se alespoň o drobnou rezervu pokusit, protože se tím vyhnete zbytečným platbám za půjčky v případě nenadálého vydání či v momentě, kdy přijdete o práci.

Vyhýbejte se lichvářům

Zcela se vyhněte nabídkám na půjčky, které nehledí na vaše možnosti a kde vám sice půjčí, ale za podmínek, které vás následně zcela finančně položí. Lichvářské úroky a hlavně sankce za pozdní platbu či při neplacení jsou takového druhu, že nemáte vlastně šanci z takového úvěru vybřednout. Právě klienti těchto lichvářů se stávají obětmi exekucí nejčastěji.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve