Nejčastější mýty o mléce. Prospívá tělu nebo mu škodí?

 Ostatní 
15. dubna 2018 08:52 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Mléko pijí Evropané už od pradávna Shutterstock
Mléko se pije již od nepaměti a všichni jsme ještě donedávna žili v tom, že obsahuje spoustu prospěšných látek, vitaminů, bílkovin a hlavně vápníku. Stále častěji se však objevují názory, že mléko vlastně zdravé není, že ho lidé k životu nepotřebují, nebo že jejich životům dokonce škodí. Jak to tedy je?

Samozřejmě je rozdíl, pokud se napijete čerstvého a ještě teplého mléka, které kráva právě nadojila, a mléka, které koupíte v obchodě. Metoda ochrany trvanlivosti sice ubere mléku nějaké vitaminy, ale rozdíl poznáte spíš na chuti.

S pitím mléka se spojuje nespočet mýtů, které se ovšem často na pravdě zakládají jen velmi vzdáleně. Pojďme se nyní podívat na nejčastější z nich.

Mléko z krabice je mrtvé mléko

Pokud si i vy myslíte, že krabicové mléko, které je ošetřeno metodou UHT, je spíš bílá voda, mýlíte se. Tato metoda ubere jen část vitaminů, nikoliv všechny, ale díky ní vydrží mléko nezávadné i několik měsíců. Kdo pije mléko častěji a může jej kupovat třeba každý druhý den, je pro něj nejlepší volba mléko čerstvé – tedy pouze pasterizované, které je pouze zbaveno případných škodlivých bakterií.

Mléko plné chemie

Někteří lidé si dokonce myslí, že krabicové mléko je plné éček, což vůbec není pravda. Prodloužené trvanlivosti se dosahuje buď pasterizací nebo úpravou UHT. Ani antibiotika v mléce nehledejte. Mlékárna nikdy nevykoupí mléko s obsahem antibiotik, je to velmi přísně kontrolováno. Pokud jste někdy slyšeli, že vitaminy a tuky se do mléka dodávají uměle, ani to není pravda. Výroba by se prodražila, což rozhodně není cílem žádného výrobce.

Mléko zahleňuje

Je pravda, že mléko vytváří na sliznici trávicího traktu ochranný film, který se však po velmi krátké době trávením rozloží na základní živiny. Tato vlastnost mléka se dokonce využívá při léčbě zánětlivých onemocnění trávicího traktu, nebo při nachlazení, kdy se díky ní usnadňuje vykašlávání. Pozitivní účinky na zdraví má především kozí mléko, o kterém jsme psali zde.

Mléko způsobuje alergie

Čím dál tím častěji se objevují různé potravinové alergie, z nichž laktózová intolerance (tedy nesnášenlivost mléčného cukru) je jednou z nejčastějších. Lidé, kteří touto intolerancí trpí, postrádají v těle enzym laktázu, který laktózu zpracovává. Alergie na mléko je však úplně něco jiného – je reakcí na mléčné bílkoviny. Tak jako tak není problém v mléce, ale jedná se o anomálii jedince, stejně jako u jakýchkoliv jiných alergií.

Nápoj pro mláďata

Odpůrci mléka stále vykřikují, že mléko je nápoj pro mláďata, který dospělým jedincům způsobuje řadu zdravotních problémů. Podle nich ztrácí lidé schopnost trávit laktózu zhruba s pátým rokem života a v pozdějším věku pak v trávicím traktu kvasí. Navíc jiné živočišné druhy mléko přeci také nepijí. Jenže člověk není zvíře, člověk se díky dlouhé evoluci vyvíjel, co se stravy týče, jiným způsobem a snášenlivost laktózy se u něj za tu dobu vyvinula i do dospělosti.

Neobsahuje tolik vápníku

To také není úplně pravda. Právě vápník z mléka je pro člověka velmi dobře využitelný, jelikož je obsažen v rozpustné formě. Třicet procent vápníku prochází střevní stěnou a zbytek je snadno rozpustný enzymy žaludku a střeva.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod