Nejsou bublinky jako bublinky

 Ostatní 
21. prosince 2016 07:30 / Marie Popelková
  0
📷
1 fotografie v galerii
Šampaňské víno je šumivé víno, které se vyrábí tak, že se v láhvi vyvolá sekundární kvašení vína, čímž vzniká oxid uhličitý. Shutterstock
Šampaňské, sekt, víno šumivé, perlivé… jedno mají společné – bublinky. Jaký je v nich rozdíl? Markantní, říká odborník. Co se skrývá pod etiketami?

Šampaňské víno je šumivé víno, které se vyrábí tak, že se v láhvi vyvolá sekundární kvašení vína, čímž vzniká oxid uhličitý. Víno s označením Champagne se může vyrábět pouze ve francouzské oblasti Champagne-Ardenne. Tato zásada je v Evropské unii zakotvena ve statutu chráněného místa původu (PDO). Výroba šampaňského je povolena ze tří odrůd, jimiž je rulandské modré, mlynářka a Chardonnay.

Jaký je zásadní rozdíl mezi pravým šampaňským, sektem a perlivým vínem?

Zaměříme-li se na pravé šampaňské, tak s klidným svědomím můžeme říci, že hlavním rozdílem je, že pravé šampaňské pochází pouze z vinařské oblasti Champagne-Ardenne, která se nachází v severovýchodní Francii. Kvalitní šampaňského také poznáte podle ceny, neboť ceny začínají zpravidla někde od 500 korun.
Sekty jsou poté ostatní šumivá vína, která jsou vyráběna stejným způsobem jako šampaňské, avšak nepochází z dané vinařské oblasti.
Zmínili jsem zde také termín "perlivá vína". Zde si dejte pozor, neboť perlivá vína, ne že by nebyla chutná, ale většinou se jedná o vína nižší kvality. Jsou to vína, u kterých je šumivost dosahováno "prohlubováním" oxidu uhličitého. Je zcela zaručeno, že po konzumaci většího množství tohoto druhu šumivého vína, si objednáte pořádný bolehlav.

Druhy šampaňského vína

Neročníkové šampaňské víno
Vína se před druhotným kvašením scelují (mísí) z rezervních vín různých ročníků, odrůd a většinou i vinic. Výjimkou jsou specifická vína Blanc de Blancs – bílé z bílých, což znamená, že víno je vyrobeno stoprocentně z odrůdy Chardonnay; Blanc de Noirs – bílé z černých, které je vyrobeno pouze z Pinotu Noir a/nebo Pinotu Meunier, a Cépage Meunier – ze 100 % Pinotu Meunier. Neročníkové šampaňské víno není příliš vhodné k archivaci, jelikož může být sceleno z vín třeba až 10 let starých.

Ročníkové šampaňské víno
Ročníková vína mohou být také směsi různých odrůd a vinic, ale musí pocházet ze stejného roku. Vína mají velký potenciál a lépe vypovídají o charakteristikách jednotlivých let. Pro výrobu těchto vín se používají ročníky výjimečných kvalit. V průměru jen tři ročníky z deseti mají dostatek tepla, aby z jejich vín mohlo být vytvořeno ročníkové šampaňské.

Šampaňské víno se dělí podle obsahu cukru

Brut nature - přírodně tvrdé, obsahuje méně než 3 g cukru na litr
Extra brut - zvlášť tvrdé, obsahuje 0 až 8 g cukru na litr
Brut - tvrdé, obsahuje méně než 15 g cukru na litr
Extra sec / Extra dry - zvláště suché, obsahuje 12 až 20 g cukru na litr
Sec - suché, obsahuje 17 až 35 g cukru na litr
Demi-sec - polosuché, obsahuje 33 až 50 g cukru na litr
Doux - sladké, obsahuje více než 50 g cukru na litr

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky