Měření teploty je opět jednodušší. Stačí mít po ruce mobil

 Ostatní 
23. prosince 2018 12:38 / Šárka Sokolská
  3
📷
4 fotografie v galerii
Teplotu dnes měří digitální teploměry, ty ale oproti rtuťovým nejsou přesné Depositphotos
Není člověka, který by někdy nezažil měření teploty. Klasické měření teploty je ale zřejmé pasé. Teplotu vašeho dítěte totiž můžete měřit už i pomocí mobilu.

Někteří si určitě ještě pamatují klasický rtuťový teploměr, který musel člověk prakticky nehnutě držet deset minut pod paží a nemačkat jej, aby se nerozbil. Měl však jednu velkou výhodu. Byl velice přesný. Dnešní moderní, pípací či infračervené přístroje jsou sice rychlé, ale výsledky jsou značně zkreslené, protože měří jen teplotu povrchu těla. Vzrůstající oblibě se však těší takzvané kontinuální měření teploty.

Deset minut

Jak už bylo výše zmíněno, moderní teploměry měří jen teploty povrchu těla, a ne skutečnou „vnitřní“ tělesnou teplotu, která je tou hodnotou, co nás opravdu během horečky zajímá. Aby byl kontaktní teploměr schopen správně změřit teplotu těla, musí mít dostatek času se na tuto teplotu ohřát. A na to půl minuty, kterou běžné moderní přístroje měří, skutečně nestačí. Reálný čas je 10 minut, přičemž musí být omezeny všechny vlivy, které by mohly měření ovlivnit, jako je například zvedání paže.

Ušní teplota

Správnou vnitřní teplotu dokáží určit přístroje, které měří teplotu uvnitř v uchu, konkrétně bubínku. Problém je, že ne každý jej umí dobře zavést dostatečně hluboko a pod správným úhlem. V případě špatného umístění není měřena teplota bubínku, ale teplota ušního boltce, která je vždy nižší než teplota bubínku. A obdobně je to i v případě měření teploty v zadečku. Podle studií se spolehlivých výsledků dosahuje až při hloubce 5 cm. A na to většina běžných teploměrů ani není navržena, a navíc tu existuje zvýšené riziko poranění.

Kontinuální teploměr

Je to poměrně novinka. Jde vlastně o malý teploměr, který je k tělu připevněný speciální náplastí, a informace o teplotě nezobrazuje sám, ale bezdrátově přenáší do aplikace v chytrém telefonu. To je výhoda především pro rodiče malých dětí, protože díky tomu už nemusejí dítě budit. Navíc můžete takto sledovat, jak se teplota těla vyvíjí během dne nebo po podání léků. O tématu, kdy je vhodné horečku začít snižovat léky, jsme psali zde. Ale i zde je potřeba dobře vybrat přístroj.

Na co si dát pozor

Kontinuální teploměr by měl mít především tvar podobný jako klasický teploměr, aby bylo možné měřicí část zasadit hluboko do podpažní jamky. K jeho minusům patří také nepohodlnost při nošení, proto je lepší vybírat malý teploměr, který je navíc ohebný, nejlépe s oboustrannou lepící páskou, která má malou plochu. Teploměr komunikuje s telefonem pomocí Bluetooth, což může být problém, protože tělo brání přenosu signálu. Vybírejte tedy kontinuální teploměry, které ve specifikacích neuvádí dosah technologie Bluetooth (obvykle 10 až 30 m), ale skutečný dosah zařízení nalepeného na těle.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod