Z babiččina kapsáře: Nejzdravější zelenina a ovoce na zimu

 Ostatní 
19. prosince 2018 18:57 / Bronislava Silná
  0
📷
6 fotografií v galerii
Zelí, mrkev, květák - vše dostupné a plné vitaminů Shutterstock
Zimní období nedává možnost jíst čerstvou zeleninu ze zahrádky. Řešení jsou různá, ale připomeneme osvědčené postupy našich babiček.

Před léty, když nebylo tolik zeleniny a ovoce z dovozu, museli si lidé vystačit s tím, co bylo běžně k dispozici. I místní produkce umožnuje velmi zdravé stravování v období zimních měsíců.

Zelí

Klasikou, kterou si lze dopřávat opravdu často, je zelí. Dobře vydrží i v hlávkách čerstvé, ale pochopitelně bývalo k dispozici kvašené. Chcete-li následovat opravdu příkladu babiček, pak byste měli konzumovat hlavně zelí kvašené, ne sterilované. Přirozeně kvašené zelí totiž obsahuje spoustu vitaminů, enzymů a probiotik, takže prosívá naší imunitě a střevní mikroflóře. Čerstvé zelí je také dobré. Hodí se totiž na přípravu salátů, do kterých je třeba ho najemno nakrouhat a pořádně rozmačkat s trochou soli. Dochucujeme podle libosti. Ale je pochopitelné, že zelí se stane i základem mnoha vařených pokrmů.

Jablka

Jablka jsou mnohem zdravější, než si většina lidí myslí. Obsahují obrovské množství vlákniny a vitaminů. Jsou bohatá na vodu i přírodní cukry. Složky jsou v nich docela pěkně vyváženy. Nemusíte se sice jablky cpát od rána do večera, ale jedno či dvě jablka denně vašemu zdraví prospějí.

Z jablek si navíc můžete připravovat zdravé zimní dezerty. Jako příklad mohou posloužit pečená jablka. Doporučujeme rozkrojit jablko napůl mezi stopkou a bubákem. Řez posypat skořicí a položit navrch malý kousek másla. Pečeme do změknutí a pro lepší vyznění podáváme s pravou šlehačkou.

Jablka lze ale použít i na mnoho jiných způsobů. Strouháme je spolu s mrkví, další oblíbenou zimní potravinou, zakápneme citronem a máme tak vynikající salát, který milují i děti. Mnozí přidávají jablka i k pečení masa. Sladko slaná chuť je mnohými velmi vyhledávaná.

Mrkev, celer, petržel

Kořenová zelenina se dobře uchovávala i v časech, kdy nebyly všude mrazáky a kdy se lidé museli obejít jen se sklepem. Jistě i z tohoto důvodu je obvyklé, že se právě tyto druhy zeleniny dávají do polévek a bramborových salátů. Případně, že se právě z těchto druhů připravují různé další pokrmy. Kořenová zelenina se hodí za syrova i do vaření. Mrkev je významným zdrojem provitaminu A, který pomáhá udržovat v pořádku naše oči.

Klíčky

Výše uvedené druhy zeleniny jsou přirozené místní druhy, které je zdravé a ekologické konzumovat ve velkém. Nemusí se dovážet přes půl světa a jsou výborným zdrojem zdraví prospěšných látek. Chcete-li obohatit svůj jídelníček, dejte si naklíčit pravidelně i různá semínka. Skvělá je naklíčená čočka, případně fazole adzuki či mungo. O klíčení fazolí i o vhodném postupu jsme už psali v článku zde. Klíčky obsahují spoustu vitaminů a minerálů. Jsou velmi aktivní, protože zajišťují růst celé rostliny.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod