Nejsou Vánoce jako Vánoce. Jak se slaví v jiných zemích?

 Ostatní 
05. prosince 2018 16:32 / Jitka Jahodová
  0
📷
5 fotografií v galerii
České děti rozbalují dárky 24. prosince Pixabay
Nad tím, co charakterizuje naše tradiční vánoční svátky, se už ani nezamýšlíme a bereme to jako samozřejmost. Víte ale, jak slaví Vánoce v jiných částech světa? Vybrali jsme pro vás několik zajímavostí.

Klasické české Vánoce? To je nasvícený vánoční stromeček, vůně smaženého kapra, bramborový salát, kuba s houbami, perníčky a vanilkové rohlíčky. Ale jak je to v jiných zemích světa? Co voní během vánočních svátků tam?

Africké Vánoce

Co myslíte, co si Afričané zdobí namísto jedličky jako vánoční stromeček? Samozřejmě palmu. Ale dárky zde, vzhledem k chudobě, rozhodně nejsou samozřejmostí.

Americké Vánoce

Za velkou louží se pod stromečkem rozbalují dárky až ráno 25. prosince. Oblíbeným vánočním pokrmem je pečená krůta. A vánoční stromek v Americe bývá v drtivé většině případů umělý.

Anglické Vánoce

Nejdůležitějším dnem Vánoc je 25. prosinec a to, co my známe jako štědrovečerní večeři, Britové absolvují už převážně kolem oběda, nejpozději však odpoledne.

Asijské Vánoce

Děti v Japonsku obdarovává takzvaný Hoteiosha. Konzumuje se pochopitelně sushi, vařená kachna a o půlnoci se chodí do chrámu v tradičním kimonu.

Belgické Vánoce

V Belgii je Štědrý den normálním pracovním dnem a Belgičané chodí z větší části do práce.

Dánské Vánoce

Dánové si dávají během vánočních svátků mimořádně záležet na dárcích. A nemáme ani tak na mysli jejich množství a finanční hodnotu, jako spíše jejich zdobení. Je to něco, na co si skutečně velmi potrpí. O tom, jak si nepokazit Vánoce, jsme psali zde.

Finské Vánoce

Mnozí Finové žijí v přesvědčení, že Santa Claus pochází právě z jejich země, a tak ne náhodou děti z celého světa adresují dopisy s přáními právě sem. Na Štědrý den Finové zásadně snídají sladkou kaši a švestkový džus.

Francouzské Vánoce

Francouzi během Vánoc kladou velký důraz na živé jesličky a družnost, o níž se nám může jen zdát. Ano, i u nás se během svátků schází celá rodina, avšak ve Francii se v tomto období děje vše v rámci celých vesnic nebo alespoň farností.

Lotyšské Vánoce

V Lotyšsku se sváteční večeře skládá z neuvěřitelných dvanácti chodů. Lotyši začínají oplatkou s medem, postupně se dalšími chody dopracují k zelňačce, a to vše završí dvanáctým chodem, tedy sladkostmi.

Maďarské Vánoce

Na stole nesmí chybět typické halászlé, kapr a zelňačka. Zajímavostí také je, že Vánoce jsou zde nejen církevním, ale i státním svátkem.

Německé Vánoce

Žádný Santa Claus, žádný děda Mráz, žádný Ježíšek, ale duch s zrzavými vousy a bradou, celý tajemně zahalen v plášti s kapucí. Německé ratolesti ho vítají s rozevřenou náručí. Jí se pečená klobása, pečená husa, pečená štika a různé ovocné saláty s likérovými příchutěmi.

Portugalské Vánoce

Vánoční tradice a rituály Portugalců jsou v mnohém výrazně podobné těm našim. O něco větší důraz se zde ale klade na konzumaci ryb a namísto bramborového salátu se podávají klasické brambory a mnoho zeleniny.

Rakouské Vánoce

Rakušané svou povahu nezapřou ani během vánočních svátků, o čemž svědčí preciznost, hraničící až s dokonalostí, v provedení dekorací - svícnů, věnců nebo betlémů. Pokud jde o dárky, mnohem větší váhu připisují těm vlastnoručně vyrobeným.

Ruské Vánoce

Vánočnímu stromečku Rusové říkají jolka a scházejí se pod ní až na Nový rok. Vítají samozřejmě dědu Mráze a po přísném půstu zasedají k bohatě prostřenému stolu s rybami či různými kynutými koláčky - slanými i sladkými.

Italské Vánoce

Na štědrovečerním stole nesmí chybět jehněčí pečeně nebo pečená krůta. Tak jako u nás, ani na italském svátečním stole nechybí fíky a datle, s tím rozdílem, že u nich spíše v čerstvé než sušené podobě.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47