Přestat kouřit a přitom nepřibrat na váze? Musíte vědět, jak na to

 Ostatní 
14. listopadu 2018 06:59 / Marie Popelková
  1
📷
4 fotografie v galerii
Odvykání kouření často doprovází přibírání na váze Depositphotos
Přestat kouřit je velmi rozumné rozhodnutí, ale spoustu lidí, hlavně pak žen, od tohoto kroku odrazuje obava, že bez cigaret přiberou na váze. Nikotin totiž snižuje chuť k jídlu a zrychluje odbourávání tukových zásob. Bez něj mohou lidé přibrat až půl kilogramu týdně.

Obava z pár kilogramů navíc by ale neměla nikoho od nekouření odradit. I když možná trochu přiberete, bude váš život bez cigaret daleko zdravější. Navíc, když si vše dobře naplánujete, můžete i odvykání absolvovat bez tloustnutí.

Podle odborníků je ovšem vhodné řešit problémy postupně. Nejprve by se měl člověk zbavit závislosti na cigaretách a teprve ve chvíli, kdy svůj boj zvládne, se zaměřit na shození případných kilogramů. Jde to samozřejmě řešit i souběžně, ale je to podstatně náročnější.

Pohyb a změna jídelníčku

Základem úspěchu, jak při nekouření nepřibrat, je zařadit do svého života více pohybu a změnit svůj jídelníček. Je dokázáno, že nikotin zvyšuje výdej energie o 5 až 10 %, což u neobézního člověka představuje asi 880 kJ – o tolik se tedy člověku odvykajícímu kouření zvýší příjem energie, aniž by cokoli změnil ve svých stravovacích návycích. A pokud si začnete cigaretu nahrazovat třeba sladkým nebo jinou pochutinou, představuje to další přísun energie navíc.

Nenahrazujte cigaretu sladkostí

Většina lidí, kteří se snaží přestat kouřit, mají tendenci nahradit cigaretu něčím sladkým. Nahrazují si tak příjemný pocit vyvolaný vyplavením dopaminu při kouření cigaret. Jenže to je právě cesta, která pak vede k přibírání na váze.

Obézní kuřáci by podle odborníků rozhodně neměli zároveň bojovat se závislostí a držet u toho redukční dietu. Znamenalo by to pro tělo dvojí zátěž a stres.

Stačí, když se při odvykání začnete více hýbat. Fyzická aktivita vám jednak pomůže udržet původní váhu na uzdě, jednak vám odvede pozornost od myšlenek na cigaretu. Člověk vážící 70 kilogramů vydá 800 kilojoulů 30 minutami joggingu či bruslení, 40 minutami plavání, hodinou lehké jízdy na rotopedu nebo chůze rychlostí čtyři kilometry za hodinu.

Dobré je také snížit příjem energie o asi 850 kilojoulů. Není to nic dramatického - stačí vynechat třeba půl litru džusu nebo 50 gramů tučného sýra.

Zdravější alternativy

Dodržování jídelního režimu je doslova klíčové. Jíst by se mělo čtyřikrát až pětkrát denně každé dvě až tři hodiny, poslední jídlo nejdéle dvě hodiny před ulehnutím. Pokud člověk jí nárazově, tloustne, protože tělo si ukládá tukové zásoby pro horší časy. Důležitý je také dostatečný pitný režim.

Pro udržení tělesné hmotnosti při odvykání kouření je třeba snížit energetický příjem o jeden až dva talířky, což je 400 až 800 kilojoulů. Lze to udělat například tak, že se klobása nahradí libovou šunkou, smažené krokety vařenými bramborami a sladká limonáda vodou. S hubnutím vám mohou pomoci i některé druhy potravin, například bílá ředkev, o které jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve