Oblíbené sezónní ovoce je zpět. Víte ale, jak ho správně konzumovat?

Kaki je výborné při hubnutí, protože urychluje a podporuje spalování tuků
📷
Další 2 fotografie v galerii
 Ostatní 
08. listopadu 2018 09:53 / Shutterstock
  0   0
Sezóna oblíbeného kaki začíná. Pokud si chcete lahodnou chuť tohoto exotického ovoce opravdu vychutnat, musíte jej hlavně nechat dozrát. Některé druhy jsou totiž velmi trpké a zcela nepoživatelné, pokud je ochutnáte před dozráním.

Kaki svým tvarem trošku připomíná broskev i rajče, a to i dužinou, která má oranžovou barvu a výraznou sladkou chuť připomínající směs melounu a broskve nebo meruňky s příchutí vanilky. V Číně se pěstuje už přes 2 tisíce let, do Evropy se dostalo toto tropické ovoce až v 17. století.

Kaki se k nám dováží z Japonska, Číny, Kalifornie či Španělska. Plody na export se musí česat ještě nezralé, aby snesly tisíce kilometrů transportu. Při dopravě se nesmí otlačit a zralé by tak přepravovat nešly.

Plod váží 200-400 g, má v průměru 6-9 centimetrů a nahoře má kalich s lístky. Zralý je měkký a zářivě oranžový, pokud je nedozrálý, je tvrdý a barva je spíše do žluta. Sklízí se na konci podzimu a v zimě.

A teď to nejdůležitější

Některé druhy jsou trpké, zcela nepoživatelné, pokud je ochutnáte před dozráním. U nás se prodává druh, který trpký není. Lidé ale někdy z neznalosti jedí kaki tvrdé a nezralé. To mívá za následek problémy s trávením. Kaki se neloupe a konzumuje se, po důkladném omytí, se slupkou. Zralé kaki se vlastně ani pořádně oloupat nedá. Výrazně sladkou chuť můžete doplnit několika kapkami citrónové nebo limetkové šťávy. O největší chybě při konzumaci jablek jsme psali zde.

Jak kaki působí na naše tělo?

  • Odstraňuje únavu.
  • Zlepšuje kvalitu spánku.
  • Posiluje imunitní systém.
  • Udržuje v normě hladinu cukru v krvi
  • Prevence proti kardiovaskulárním onemocněním.
  • Prevence proti ateroskleróze.
  • Podporuje správné trávení a vyprazdňování (zácpa, průjem).
  • Chrání sliznici střev před působením škodlivých látek.
  • Má močopudný účinek.
  • Má pozitivní účinek na pleť.
  • Zklidňuje nervový systém.
  • Působí jako prevence před vznikem ledvinových a močových kamenů.

Kaki v kuchyni

Z kaki snadno uděláte koktejl, když ho oloupané rozmačkáte nebo rozmixujete s ananasovou a citronovou šťávou podobně jako pomeranče. 

Ve sladké variantě chutná kaki také v muffinech pokrájené na kostičky, stejně tak jím můžeme nahradit jablka v klasickém štrúdlu z listového těsta. Zapéct se dá také s mozarellou.

Kaki je výborné v zeleninovém salátu. Listový salát vyberte podle chuti, kaki orestujte na olivovém oleji s kozím sýrem, osolte, okořeňte tymiánem. Přidat můžete ořechy nebo směs semínek do salátu. Ve studené úpravě lze nahradit kozí sýr fetou. Další zajímavé recepty najdete v našem jiném článku.

Náš tip

Kaki je vhodné při hubnutí, protože urychluje a podporuje spalování tuků. Díky udržování hladiny cukru v krvi budete mít také menší chuť na sladké. Dopřejte si ho minimálně 2krát týdně. 

📷
2
fotografie
Monika Thomsonová | inStory.cz
Komentáře
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Cestování

Malý slovník udiček, na které lákají hotely své zákazníky. Na hvězdičky se při výběru rozhodně...

Dům a zahrada

Vyrobte si originální kousky. Jak malovat na sklo a skleničky?

Bydlení

Vlhčené ubrousky, olej ani vlasy nesplachujte. Co ještě byste už nikdy neměli házet do záchodu?

خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn
Zavřít reklamu