Oblíbené sezónní ovoce je zpět. Víte ale, jak ho správně konzumovat?

 Ostatní 
08. listopadu 2018 09:53 / Monika Thomsonová
  0
📷
3 fotografie v galerii
Kaki je výborné při hubnutí, protože urychluje a podporuje spalování tuků Shutterstock
Sezóna oblíbeného kaki začíná. Pokud si chcete lahodnou chuť tohoto exotického ovoce opravdu vychutnat, musíte jej hlavně nechat dozrát. Některé druhy jsou totiž velmi trpké a zcela nepoživatelné, pokud je ochutnáte před dozráním.

Kaki svým tvarem trošku připomíná broskev i rajče, a to i dužinou, která má oranžovou barvu a výraznou sladkou chuť připomínající směs melounu a broskve nebo meruňky s příchutí vanilky. V Číně se pěstuje už přes 2 tisíce let, do Evropy se dostalo toto tropické ovoce až v 17. století.

Kaki se k nám dováží z Japonska, Číny, Kalifornie či Španělska. Plody na export se musí česat ještě nezralé, aby snesly tisíce kilometrů transportu. Při dopravě se nesmí otlačit a zralé by tak přepravovat nešly.

Plod váží 200-400 g, má v průměru 6-9 centimetrů a nahoře má kalich s lístky. Zralý je měkký a zářivě oranžový, pokud je nedozrálý, je tvrdý a barva je spíše do žluta. Sklízí se na konci podzimu a v zimě.

A teď to nejdůležitější

Některé druhy jsou trpké, zcela nepoživatelné, pokud je ochutnáte před dozráním. U nás se prodává druh, který trpký není. Lidé ale někdy z neznalosti jedí kaki tvrdé a nezralé. To mívá za následek problémy s trávením. Kaki se neloupe a konzumuje se, po důkladném omytí, se slupkou. Zralé kaki se vlastně ani pořádně oloupat nedá. Výrazně sladkou chuť můžete doplnit několika kapkami citrónové nebo limetkové šťávy. O největší chybě při konzumaci jablek jsme psali zde.

Jak kaki působí na naše tělo?

  • Odstraňuje únavu.
  • Zlepšuje kvalitu spánku.
  • Posiluje imunitní systém.
  • Udržuje v normě hladinu cukru v krvi
  • Prevence proti kardiovaskulárním onemocněním.
  • Prevence proti ateroskleróze.
  • Podporuje správné trávení a vyprazdňování (zácpa, průjem).
  • Chrání sliznici střev před působením škodlivých látek.
  • Má močopudný účinek.
  • Má pozitivní účinek na pleť.
  • Zklidňuje nervový systém.
  • Působí jako prevence před vznikem ledvinových a močových kamenů.

Kaki v kuchyni

Z kaki snadno uděláte koktejl, když ho oloupané rozmačkáte nebo rozmixujete s ananasovou a citronovou šťávou podobně jako pomeranče. 

Ve sladké variantě chutná kaki také v muffinech pokrájené na kostičky, stejně tak jím můžeme nahradit jablka v klasickém štrúdlu z listového těsta. Zapéct se dá také s mozarellou.

Kaki je výborné v zeleninovém salátu. Listový salát vyberte podle chuti, kaki orestujte na olivovém oleji s kozím sýrem, osolte, okořeňte tymiánem. Přidat můžete ořechy nebo směs semínek do salátu. Ve studené úpravě lze nahradit kozí sýr fetou. Další zajímavé recepty najdete v našem jiném článku.

Náš tip

Kaki je vhodné při hubnutí, protože urychluje a podporuje spalování tuků. Díky udržování hladiny cukru v krvi budete mít také menší chuť na sladké. Dopřejte si ho minimálně 2krát týdně. 

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47