Je nejlepší čas na sběr opomíjené léčivky. Udělejte si z ní portské

 Ostatní 
28. října 2018 12:16 / Monika Thomsonová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Co spojit podzimní procházku s něčím užitečným? Shutterstock
Nastává ideální doba ke sběru trnek. V našich podmínkách je sbíráme na přelomu října a listopadu, ideálně po prvních mrazících. Pojďme se podívat, jak mohou být trnky našemu tělu prospěšné a jakou lahůdku si z nich můžeme vyrobit.

Trnky jsou malinké peckovice, které chutí, vůní i vzhledem připomínají švestky. Mají jasně modrou slupku, zelenožlutou dužinu a jsou plné trpkých tříslovin, kyselin a vitamínu C. Tyto látky se nejlépe uvolňují poté, co plody přejdou mrazem. To pak hezky zesládnou a zmírní se typická trpká chuť.

Čím jsou trnky prospěšné?

Tyto neprávem opomíjené "mini švestičky" jsou doslova malé životabudiče.

  • Čistí krev.
  • Prospívají žaludku a trávicímu traktu.
  • Zlepšují kvalitu pleti a blahodárně působí na pokožku stiženou třeba ekzémem nebo lupénkou.
  • Sušené i čerstvé trnky se doporučují při zánětech ústní sliznice nebo při bolestech v krku, při rýmě a zánětech dýchacích cest.

Využijte celou rostlinu

U trnek je výhodou, že pro léčivé účely můžete využít prakticky celou rostlinu. Trnky jsou i cenným zdrojem vitamínu C, A, E, jsou bohaté na třísloviny a ovocné kyseliny.

Listy

Listy pomáhají při ledvinových potížích.

Květy
Květy trnky působí diureticky, tedy při potížích s močením.

Plody

Plody posilují organismus, povzbuzují trávení, pomáhají při křečích, zvracení a průjmu. 

Pro trnky je typická trpká chuť a je proto dobré si výsledný produkt dostatečně osladit. Plody sbíráme na podzim v době plné zralosti (září, říjen, listopad) a ihned je sušíme, nejlépe v troubě při teplotě do 40 stupňů.

Trnkové portské

Z trnek také můžeme připravit vinný výluh, který chutí a rubínovou barvou velmi připomíná portské. Co všechno si můžeme připravit z trnek, se dozvíte v našem jiném článku.

Co budeme potřebovat?

  • 2 šálky nasekaných trnkových plodů
  • 1 litr kvalitního červeného vína
  • půl lžičky skořice
  • 6 tlučených hřebíčků
  • 4 tlučené badyány

Postup

Přísady smícháme, zalijeme vínem a vše necháme 14 dní na klidném místě louhovat. Denně protřepáváme. Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme do skleněné lahve a uschováme v lednici. Užíváme na podporu trávení a imunity po štamprli denně.

Věděli jste, že ...?

Víte, že příbuznými trnky jsou švestky, mirabelky nebo slívy? Snad proto se trnce někdy přezdívá trpká slíva. Dalšími lidovými označeními trnky jsou loh nebo lop, trn, trní. Tyto opomíjené minišvestičky dozrávají právě v těchto dnech. Co spojit podzimní procházku s něčím užitečným? A když nenarazíte na trnkový keř, poohlédněte se po jiných léčivkách. Tady je náš tip, co se vyplatí na podzim sbírat.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky