Znáte tonka fazole? Dezerty povýší na pokrm bohů, zaženou bolesti uší a ještě po nich zkrásníte

 Ostatní 
22. října 2018 12:15 / Marie Popelková
  1
📷
4 fotografie v galerii
Tonka fazole jsou ve skutečnosti semena slivoně Depositphotos
Tonka fazole je koření se specifickým aroma. I přes svůj název nejde o druh bobu nebo fazole, ale o fermentovaná semena stromu s názvem silovoň obecný. Patří k nejlahodnějším přísadám jídel v luxusních restauracích, ale využívají se i v léčitelství a kosmetice.

Tonka fazole či tonkové boby vypadají jako černé fazolky s vrásčitou slupkou. Pocházejí z Jižní Ameriky, ale na území Spojených států amerických se v gastronomii nesmějí používat. Obsahují totiž kumarin. Přitom jen pár drobných hoblinek tohoto koření dokáže sladkým dezertům dodat doslova nadpozemskou chuť. I proto Američané zákaz využívání tonkových bobů často porušují.

Tonka v gastronomii

Tonka fazole se objevují zejména ve francouzských receptech. Aroma celých semen je ostřejší a blíží se hořkým mandlím. Po nastrouhání připomíná nugát, bílou čokoládu, griliáš nebo ořechy. Zmiňovány bývají i tóny višní, hřebíčku, skořice nebo opia. Aroma se dále může lišit podle toho, zda je koření použité pro studený nebo teplý pokrm.

Pokud je tonka podávána za studena, například ve zmrzlině, chutná po vanilce, karamelu a tmavém medu. Za tepla tonka chutná jako kořeněná vanilka. Vůně těchto bobů může být tak silná, že by člověk přísahal, že tu vůni může ochutnat. Připomíná to prý silnou vůni opia, která nemá žádnou chuť, přesto ji lidé cítí na jazyku.

Boby, které mohou zabít

Přesto, že tonka fazole jsou mezi kuchaři vyhledávanou lahůdkou, mohou být podle někerých zdrojů i velmi nebezpečné. I z toho důvodu jsou v USA zakázané. Důvodem je látka kumarin. Vysoké množství kumarinu může totiž lidem způsobit problémy a v extrémním případě i smrt. 

Na druhou stranu je třeba říct, že tonka fazole této látky neobsahují takové množství, které by bylo nebezpečné. Aby se člověk přiotrávil, musel by sníst asi 30 bobů – v jídlech se přitom používá jen minimální množství. Kumarin je obsažen i v dalších potravinách, například ve skořici, lékořici nebo levanduli. Obsahuje jej i bylina děhel, která roste také v Česku a která v severní Evropě patří mezi nejstarší léčivé rostliny.

Zázračný éterický olej

Tonkové boby obsahují až 46 % éterického oleje. Tonka se v parfumerii a kosmetice používá velmi často jako fixátor, protože na sebe dobře váže základní vůně, obzvláště citrusy, další ovoce nebo květiny. Nahrazuje velmi často vanilku, protože je levnější. Tonka je jedním z nejlepších éterických olejů pro kosmetické použití, přidává se do pleťových vod nebo krémů, mýdel, ale také produktů pro provonění domácnosti, např. svíček, protože působí jako přírodní insekticid a odhání můry a jiné nezvané hmyzí hosty. Bývá součástí vykuřovadel.

Tonkový éterický olej je obvykle dobře snášen, nicméně u citlivých jedinců je vhodné nejprve provést test snášenlivosti a vždy se musí míchat do nosného oleje. Omezení se týká i těhotných a kojících žen. Kvůli kumarinu by si měli dát pozor i lidé starší 60 let a epileptici.

Lidová medicína

Tonka se používá také ve farmacii a lidovém léčitelství. V aromaterapii údajně pomáhá při pocitech strachu a posiluje psychiku.

V lidové medicíně je tonka používaná také jako antiseptikum, třeba při bolesti uší, na pohmožděniny nebo při revmatismu. Napomáhá vykašlávání, je výborná při astmatu, čistí dýchací cesty i dutiny. Odstraňuje a rozpouští hlen. Vyhání ven z těla infekci. Zlepšuje celkový stav imunity. Deriváty kumarinu, který se nachází v esenciálním oleji, se používají jako antikoagulanty. To jsou látky, které zabraňují srážení krve.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod