Potí se vám dlaně? Víme, jak nad tímto problémem vyzrát

 Ostatní 
09. října 2018 09:01 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Zpocené ruce nejsou nikomu příjemné Shutterstock
Zpocené dlaně jsou nepříjemné. Jenže možná patříte mezi skupinu lidí, kterým se dlaně potí prakticky permanentně. Když pak máte někomu podat ruku, nejraději byste se tomu vyhnuli. Poradíme, jak tento problém řešit.

Za nadměrným pocením stojí podle výzkumů 3 hlavní příčiny:

  • hluboké emoce
  • hormony
  • některé zdravotní problémy

Při nadměrném pocení jsou potní žlázy nepřetržitě v chodu. Vlastně vám tím dávají najevo, že vaše tělo má neustálou potřebu se zchladit a zklidnit.

Poraďte se s lékařem

Za vlhkými dlaněmi může stát celá řada faktorů a příčinu často dokáže určit jen lékař, a to ještě ne vždy. Určit přesně důvod pocení dlaní se totiž dá jen horko těžko.

Lékaři nadměrné pocení dlaní označují termínem hyperhidróza. Potní žlázy vylučují více tekutiny než jinde. Zároveň i reagují na různé podněty, které mohou pocení spustit. Někdo se například začne v oblastech dlaní více potit ve stresových situacích. Jindy může za hyperhidrózou stát nějaký zdravotní problém, například revmatoidní artritida nebo onemocnění štítné žlázy.

Vsaďte na hliník

Pokud trpíte pouze nejlehčí formou hyperhidrózy, často pomůže vhodně zvolená hygiena a antiperspiranty s vysokým obsahem hliníku. Zároveň se vyhýbejte umělým tkaninám a také potravinám, které spouštějí nadměrné pocení - alkohol, kořeněná jídla a podobně.

Iontoforézní léčba

Lehkou i střední formu hyperhidrózy lze léčit také iontoforézou. Tato léčba spočívá v pronikání velmi malého množství elektrického proudu do postižených míst prostřednictvím vodní lázně.

Léčba vás sice pocení úplně nezbaví, ale na čas ho alespoň minimalizuje. Po několika měsících je nutné léčbu opakovat. Nemusíte za tímto zákrokem chodit ke specialistovi, k dostání jsou i iontoforézy na tužkové baterie k domácímu použití.

Podstatně dražší metodou jsou pak injekce botulotoxinu. I ten totiž dokáže tlumit činnost potních žláz.

Nejtěžší formy hyperhidrózy se pak léčí chirurgicky provedením hrudní sympatektomie a odstraněním potních žláz v podpaží.

Přírodní léčba

Vyzkoušet můžete i přírodní léčbu. Metod, jak pot dostat pod kontrolu, existuje několik.

Šalvěj lékařská

Šalvěj je dobře známá pro svou schopnost snížit funkci potních žláz. Dopřejte si dva až tři šálky šalvějového čaje denně a poznáte změnu. Skvěle funguje také příjemná koupel rukou ve vlažném šalvějovém čaji.

Líh

Někomu na zpocené dlaně pomáhá i obyčejný líh. Ten čistí ruce a absorbuje vlhkost. Nemusíte ho používat každý den, ideální je jednou týdně. Jednoduše si v něm opláchněte ruce, ale počínejte si opatrně, přece jen je to líh.

Pytlíček s pryskyřicí

Pryskyřice sice přímo neřeší problém s pocením, ale je to dobrá první pomoc. Noste u sebe neustále pytlíček s pryskyřicí, nejlépe v kapse, a když si budete muset s někým potřást rukou, sáhněte si na ten pytlík a pryskyřice nasaje veškerou vlhkost z vašich rukou. Pryskyřici seženete například v obchodě se sportovními potřebami, ale i na internetu.

Dětský pudr

Dětský pudr nemusí sloužit jen při opruzeninách. Pomáhá i proti pocení rukou. Pokud jste doma a nikam nemíříte, lehce si ruce přepudrujte. Stejnou službu vám poskytne i jedlá soda. O dalších tipech, které na nadměrné pocení zabírají, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47