Naučte se rychločtení. Pomůže vám to nejen při studiu

 Ostatní 
02. října 2018 08:18 / Bronislava Silná
  2
📷
5 fotografií v galerii
Rychlé čtení nám pomůže zvládnout záplavu informací Shutterstock
Rychločtení či rychlé čtení je metoda, jak číst rychleji a lépe. Umožňuje násobné zrychlení čtení a je velmi užitečná pro řadu lidí. Přinášíme základní informace, které vás mohou inspirovat k dalšímu zájmu.

Rychločtení je metoda, která se optimálně skládá ze dvou částí. Tou jednou je zrychlení samotného čtení, tedy zrychlení způsobu, jakým snímáme očima text a přesouváme ho do mozku k dalšímu zpracování. Aby mělo rychločtení smysl, musí být současně rozvíjena i schopnost pochopení, protože by jinak nemělo smysl něco přečíst rychle, kdybychom tomu současně nerozuměli.

Zrychlení čtení

Postup zrychlení čtení se provádí různými postupy v závislosti na tom, který odborník a kterou techniku doporučuje. Obecně se dá říct, že k tomu, abychom četli rychleji, je třeba snížit počet fixací očí na řádce. Obvykle se výcvik soustředí ke schopnosti číst dvě, tři a více slov naráz, jedním pohledem. Výsledkem by pak měla být schopnost snímat běžně široké řádky textu na jednu fixaci. To samozřejmě velmi urychluje celý proces čtení.

S tím souvisí schopnost potlačit potřebu si slova v hlavě zvukově přehrávat. To pochopitelně nedělají ani běžní schopní čtenáři. Ti ale stále jedou očima po řádku a čtou jednotlivá slova.

Zrychlení chápání

Zrychlit chápání textu je mnohem důležitější a náročnější proces. I zde se používá celá řada metod. My zde poukážeme jen na některé, pro pochopení snadné metody. Dají se použít pro rychlé pochopení textu a pro vyhledávání určitých informací. Jestliže čteme například odborný text a potřebujeme rychle pochopit, o čem článek je, nemusíme ani při normálním čtení číst naprosto detailně. Platí to i pro cizojazyčné texty, kde nám pro pochopení smyslu postačí znalost základních slov, zatímco část textu nese sice informace důležité a zajímavé, ale pro základní pochopení postradatelné. Tréninkem lze dosáhnout přirozené filtrace, kdy vnímáme jen to nejdůležitější, klíčová slova, důležité pojmy a necháváme vše ostatní ladem.

Podobně náš mozek funguje, jestliže na určité stránce hledáme například číselný údaj mezi textem. V tu chvíli přestáváme vědomě číst konkrétní slova, ale pohledem na text hledáme čísla. Jakmile je nalezneme, snímáme okolí a zjišťujeme, zda jsme našli hledanou informaci, nebo zda musíme v hledání ještě pokračovat.

Kurs se může vyplatit

Metoda rychločtení se dá částečně cvičit v domácích podmínkách. Různé inspirace najdete na internetu. V našich poměrech se jí hodně věnoval a věnuje David Gruber, ale jsou pochopitelně i další. Můžete se také přihlásit na kurs rychlého čtení. Metoda se dá ovládnout za pár dní a výsledkem je skutečně zřetelný nárůst schopnosti číst i složité texty velmi svižně. Využití tato metoda najde u studentů, u manažerů, ředitelů, pedagogů a obecně všech lidí, kteří stojí před úkolem studovat velké množství materiálu v co nejkratším čase. Kurs ale může být užitečný i pro ryzí fandy této metody, protože vede k rozvinutí mozkových funkcí a tím i k oddálení chátrání našeho myšlení v důsledku stárnutí, což jsme popisovali už zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47