Čas léčivých zázraků podzimu je tu. Víte, na co si dát pozor při sběru i sušení šípků?
Aby se jich v šípcích při zpracování udrželo co nejvíce, musíte si dát pozor na několik zdánlivých maličkostí.
Chyby se dělají již při sběru
Šípky dozrávají na přelomu léta a podzimu a právě nyní je správný čas pro jejich sběr. Pokud totiž chcete šípky na sušení, měly by být ještě tvrdé a krásně oranžové až sytě červené. Nesbírejte šípky jakkoli poškozené, se skvrnami nebo změklé – to už je nejspíš zasáhly první mrazíky. Z měkkých šípků si ale můžete připravit třeba lahodné šípkové víno nebo marmeládu.
Naše rada
Na sběr šípků vám doporučujeme vzít si pevné zahradnické rukavice kvůli trnům a nůžky. Sbírat bystě měli nejlépe do košíku nebo do papírové či plátěné tašky, aby se vám cestou domů nezapařily.
Jak správně sušit šípky
Doma šípky přebereme, propláchneme ve vodě a vysušíme v utěrce. A teď už se můžeme pustit do sušení. Oproti některým jiným plodům či bylinám, které by se měly sušit pozvolna, u šípků je důležité usušit je co nejrychleji, aby si zachovaly co nejvíce prospěšných látek. Nemáte-li sušičku ovoce, zeleniny a hub, která je nejlepší volbou pro sušení šípků kvůli ideální teplotě a odvodu vlhkosti, zkuste některou z následujících metod.
Pokud je venku ještě krásně a teplo, můžete šípky vysypat v jedné vrstvě na plech vyložený pečicím papírem nebo drátěný rošt na balkoně na sluníčku. Pokud je škaredě, můžete je takto umístit na suché místo, například na skříň, sušení ale bude trvat mnohem déle.
Pomůže i pečičí trouba
V takovém případě je lepší šípky usušit v troubě na plechu s pečicím papírem nebo pergamenem. Zde pozor na dvě věci. Musíte zajistit odvod odpařující se vlhkosti a nesmíte šípky spálit nebo upéct. Nastavte tedy teplotu na 70 stupňů a nechejte pootevřená dvířka. Pokud má vaše trouba ventilátor, zvolte program „horký vzduch“ a nastavte nižší teplotu, jen kolem 60 stupňů. A hlídejte…
Šípky občas zkontrolujte a prohoďte obracečkou. Hotovo bude, když šípky změní barvu na tmavě červenou, jejich slupka se trochu scvrkne a ztvrdne. Jejich vnitřek by měl být úplně suchý. I poté je přesto jistější šípky nechat například v papírovém nebo plátěném sáčku na suchém vzdušném místě. Pokud byste je dali rovnou do těsně uzavřených sklenic, kvůli případné zbytkové vlhkosti by mohly šípky zplesnivět.
Jak šípky skladovat
Usušené šípky můžete nechat ve zmíněných papírových či plátěných pytlících zavěšené v suché a větrané spíži nebo je nasypejte do pevně uzavíratelných skleněných dóz a skladujte v temnu. Dovnitř můžete ještě hodit sáček s absorpčními kuličkami, který dávají výrobci například do krabic s botami. Občas dózu zkontrolujte a případně sáček vyměňte. Sušené šípky spotřebujte nejlépe do příští sezony, kdy si zase nasbíráte a nasušíte novou várku zdravých plodů.
Jak správně „uvařit“ čaj z šípků
Záměrně je slůvko „uvařit“ v uvozovkách, protože pro zachování maximálního množství prospěšných látek by se šípky neměly zalévat vroucí vodou, a už vůbec ne vařit. Připravili byste se tak nejen o vitamin C, ale i další, které obsahuje, konkrétně vitaminy A, K a vitaminy skupiny B.
Lahodný a zdravý čaj si připravíte tak, že šípky nadrtíte například v hmoždíři nebo v pevném sáčku pomocí paličky na maso. Na litr studené vody budete potřebovat asi tři vrchovaté polévkové lžíce drcených šípků, ale můžete dát i více pro výraznější chuť. Nechejte alespoň 12 hodin louhovat, tedy například přes noc. Přeceďte přes jemné sítko a raději i plátno. Výluh poté zahřejte na vámi preferovanou teplotu čajů a ochuťte například domácím sirupem.
Náš tip
Pokud do vody spolu se šípky dáte louhovat kousek nadrobno nakrájeného zázvoru, obohatíte nápoj dalšími tělu velmi prospěšnými látkami. Jak známo, zázvor je totiž další silnou zbraní v boji proti nachlazení a chřipce. A pokud se vám nepodaří natrefit na tyto zázračné červené plody, zkuste se porozhlédnout po jiných podzimních bylinkách.