Ždímete a věšíte své plavky na šňůru? Pak děláte obrovskou chybu!

 Ostatní 
09. srpna 2018 14:44 / Šárka Sokolská
  3
📷
4 fotografie v galerii
Aby vám plavky vydržely co nejdéle, je potřeba se o ně dobře starat Shutterstock
Léto je v plném proudu. Pokud máte nové plavky, je potřeba se o ně starat, aby vám vydržely syté a zářivé co nejdéle. Máme pro vás pár tipů, co dělat, a co naopak ne.

Chlór, slaná voda, slunce, opalovací krémy, pot. Faktory, které v létě působí nejenom na naši pokožku a vlasy, ale také barvu plavek. Když jsou nové, vypadají skvěle. Drží tvar a ty zářivé barvy. Ale stačí jedny prázdniny a je po nich. Přitom stačí tak málo.

Použijte ocet

Jakmile si koupíte nové plavky, vymáchejte je před prvním použitím v octové lázni. Tím zamezíte blednutí barev. Napusťte umyvadlo vlažnou vodou a přidejte do něj lžíci jablečného nebo bílého vinného octa. Do tohoto roztoku namočte plavky a nechejte je v něm asi třicet minut. Pak je promněte mezi prsty, lehce vymačkejte a zamotejte do froté ručníku. Nikdy je neždímejte. Ocet pomůže ustálit barvy, takže vydrží déle syté a zářivé.

Hned vymáchat

Výdrž plavek nejvíce ovlivní fakt, jak se o ně staráte bezprostředně po jejich použití. Proto ihned, jak přijdete z bazénu domů, byste je měli vymáchat ve studené vodě. Sůl, chlór, opalovací přípravky, pot, písek plavkám škodí. A zvlášť v kombinaci se sluncem.

Ruční praní

Plavky byste měli také pravidelně vyprat v pracím prostředku. Pokud se rozhodnete pro ruční praní, je to podobné, jako s praním velmi jemného spodního prádla. O tomto tématu jsme více psali zde. Hlavně se opět držte zásady neždímat!

Praní v pračce

Čas od času plavkám neuškodí, pokud je hodíte do pračky. Jedině tak se totiž dokážou důkladně zbavit soli, písku, a hlavně mastnoty z opalovacích prostředků. Zhruba každé páté praní proto plavkám můžete dopřát tuto formu "očisty". Než je dáte do bubnu, vložte plavky do sáčku pro jemné prádlo. Zvolte program pro jemné prádlo a při nízké teplotě. Použijte tekutý prací prostředek, nikdy ale ne aviváž!

Správné sušení

Jestli chcete, aby vám plavky skutečně vydržely co nejdéle a neztratily svůj tvar, pak je nikdy neždímejte a hlavně je nesušte na sluníčku. Stejně tak nepatří do igelitového sáčku, kde se rychle zapaří a začnou se v nich množit bakterie. Nedoporučuje se plavky věšet na šňůru, protože by se mohly gravitací a vodou nepříjemně vytáhnout. Ideální je rozložit je například na sušák a nechat přirozeně uschnout.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve