Které byliny stojí za to sbírat na podzim

 Zdraví 
06. září 2017 07:28 / Bronislava Silná
  0
📷
3 fotografie v galerii
Kopřiva se dá sbírat i na podzim. Využijete také kořen. Shutterstock
Největší vedra jsou pryč. Čas na sběr květů také zvolna pomíjí. Přesto nám příroda nabízí velké množství bylin, které můžeme využít. Máme některá doporučení.

Na šípky je ještě brzo

Pokud byste mysleli, že je nyní vhodný čas na šípky, neměli byste pravdu. Záleží samozřejmě na konkrétní lokalitě, ale šípky se vyplatí sbírat od konce září do poloviny října. Musí být dokonale vyzrálé, protože pak mají nejvyšší obsah vitamínu C. Šípky se obvykle suší. Je třeba, aby po vysušení měly pěknou tmavočervenou barvu. Pokud sušíme v troubě, neměli bychom je připálit. Nejlepší je sušit je v sušičce.

Kopřiva

Kopřiva se sice nejčastěji sbírá na jaře, ale dá se sbírat vlastně kdykoli. List i kořen. List se používá klasicky – buď čerstvý, nebo usušený. Z čerstvé kopřivy si můžete také udělat špenát. Listy nařežte a dejte na rozpálenou pánev s cibulkou. Kopřiva je dobrým zdrojem železa. Kořen kopřivy se očistí, usuší a nastrouhá. Svaří se s vodou. Výsledek detoxifikuje žaludek a pomáhá při onemocnění plic a průdušek. Aby kopřiva zabrala, je třeba ji pít pravidelně.

Kostival

Čím větší chladno, tím lépe pro kostival. Sbírat ho můžeme ještě v listopadu. Zajímat by nás měl kořen, ale můžeme použít i listí. Kořen usušíme, nastrouháme a smícháme s krémem. Tím můžeme potírat bolavé klouby. Z listu kostivalu lze udělat odvar a přidávat do koupele.

Máta

I na podzim můžeme sbírat mátové listí. Máta má široké spektrum využití. Od uklidnění podrážděného žaludku a zlepšení zažívání, až po léčbu rýmy a nachlazení. Dobrá je čerstvá nebo sušená.

Jitrocel

Jitrocel kopinatý má dlouhé a úzké listy. Je velkým pomocníkem proti nachlazení, chrapotu, kašli. Můžeme si udělat odvar z čerstvého jitrocele, nebo si můžeme připravit sirup. Použijeme cukr a med a nadrobno nasekané lístky. Můžete si ale koupit i sirup bez cukru. Nebo si prostě jitrocel nasušte a připravujte si čaj podle potřeby.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve