I čistotný pejsek může být zdrojem nebezpečné nákazy

 Zdraví 
29. srpna 2017 14:35 / Bronislava Silná
  0
📷
1 fotografie v galerii
Blízký kontakt s vaším pejskem může být nebezpečný. Shutterstock
Počet domácích psů stoupá. Pes potřebuje venčit, pobyt v přírodě mu je vlastní a dělá mu dobře. Bohužel může z přírody přenést na své blízké i určité nemoci. Víte jak se chránit? Poradíme.

Které nemoci hrozí?

Celkem existuje asi 150 druhů různých nemocí, které jsou přenosné z vašeho pejska na vás. Naštěstí mnohé nejsou závažné a mnohé jsou dobře léčitelné. Je ale třeba počítat s tím, že se u vás doma mohou zabydlet různí paraziti, bakterie a plísně. Největší hrozbou byla vzteklina, která se díky povinnému očkování již téměř nevyskytuje, dále je to larvální toxokaróza a leptospiróza.

Co je larvální toxokaróza

Larvální toxokaróza je parazitární onemocnění, které se na člověka přenáší pozřením vajíček škrkavky. Ty se vyskytují v trusu psů asi do dvou let věku. Typické situace jsou na pískovišti, kde si hrají malé děti a dávají prsty od písku do úst, případně olizují hračky. Další možností je špatně omytá zelenina ze zahrádky, kam má přístup i váš mazlíček. Přenos je pochopitelně možný i přímým kontaktem se zvířetem. Potěšující je, že onemocnění je relativně snadno zvladatelné. Parazita lze z těla vyhnat a i když je přítomen, většinou neškodí.

Co je leptospiróza

Horší situace je v případě leptospirózy. Jde o bakteriální onemocnění. Leptospirózou se pes nakazí, pokud zakousne nějakého nakaženého živočicha. Může ale onemocnět, i když se jen napije z kaluže.  Projevy u psa bývají značné. Většinou trpí ledviny, ale při nákaze jiným kmenem bakterií může selhat něco jiného. Přenos na člověka není obvyklý. Není ovšem nemožný, takže je třeba se mít na pozoru. Onemocnění u lidí často napadá játra. Dochází k zežloutnutí a následnému onemocnění jater, které je životu nebezpečné.

Jak se chránit?

Jednoznačně nepodceňujte odčervení zvířat a případně odčervení vlastní a svých dětí. Povinná očkování u zvířat by měla být samozřejmostí. Zajímejte se i o nepovinná. Jestliže sdílíte prostor se psem, musíte dbát zvýšené hygieny a opatrnosti.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47