Podívali jsme se zblízka na zázrak jménem anglická slanina. A byli jsme překvapeni, co všechno dokáže
Slanina je pro mnohé kulinářskou pochoutkou a nenahraditelnou součástí jídla. Její chuť nedokáže nahradit žádná jiná potravina. Ale jak je dobrá, může být i nebezpečná pro lidské zdraví. Obzvlášť, když se s ní někdo cpe od rána do večera. Ale slanina dokáže být i zdraví prospěšná. Nevěříte?
Bolavé klouby
Bolavé klouby je nepříjemnost, která nás může vyřadit z každodenních činností. Přitom máte v lednici hotový zázrak, který vám může pomoci. Nakrájejte slaninu na dlouhé plátky. Obtočte plátkem postižený kloub, obvažte obvazem a nechte působit přes noc. Opakujte sedm nocí a mělo by se vám výrazně ulevit.
Tvrdé a popraskané paty
Přípravte si citron a slaninu. Dužinu citronu poklaďte na plátky slaniny a pak přitlačte na paty. Navlékněte ponožky a nechte působit přes noc.
Vysoký cholesterol
Slanina na vysoký cholesterol? To by asi čekal málokdo. Vtip je v množství. Budete-li konzumovat zhruba 20 gramů slaniny pravidelně ráno nebo večer, bude slanina vašemu zdraví prospěšná.
Ve zmíněné dávce se nachází arachidonová kyselina, která brání rozvoji aterosklerózy a normalizuje metabolismus cholesterolu v těle. Díky tomu se cholesterol neukládá na stěnách cév a vylučuje se z těla ven stolicí.
Chrání srdce a zabraňuje nemocem mozku
Slanina má příznivý vliv na naše srdce díky obsahu omega-3 mastných kyselin. Dále obsahuje i cholin, který patří mezi vitaminy skupiny B a je základním stavebním kamenem acetylcholinu, který patří mezi základní neurotransmitery. Takto jsou nazývány látky přenášející vzruchy mezi našimi nervovými buňkami. Nedostatek právě tohoto přenašeče je spojován s některými nemocemi, například se vznikem Alzheimerovy choroby a jiných onemocnění provázených poruchami paměti, jak krátkodobé, tak i dlouhodobé. Právě z tohoto důvodu může příjem cholinu v potravě či v doplňcích stravy zvýšit hladinu acetylcholinu a tím i zlepšit paměť.