Zlepšete své trávení pomocí enzymů
Trávicí potíže se často podaří vyřešit pomocí enzymů. Trávicí enzymy rozkládají velké molekuly potravy (bílkoviny, tuky, sacharidy) na malé jednotky (aminokyseliny, mastné kyseliny, glukózu), které pak již organismus dokáže bez problémů vstřebat. Nejčastěji používané trávicí enzymy jsou pankreatin a takasidáza, které zlepšují fázi trávení v tenkém střevě. Existuje ale mnoho dalších enzymů, které náš organismus potřebuje. Pokud na příklad máte nedostatek proteolytických enzymů, tak nerozložené bílkoviny přecházejí do tlustého střeva, kde podléhají procesem hnití a způsobí plynatost a průjmy.
Důležité potraviny
Pokud trpíte trávicími problémy, je vhodné uspokojit enzymatickou potřebu vašeho těla. Kromě chemických preparátů byste měli do stravy přidat papáju, která je bohatým zdrojem papainu, který pomáhá při trávení masa a jiných bílkovin. Velmi přínosný je také ananas, který obsahuje cysteinové proteinázy. Stravu můžete doplnit také o včelí pyl. Obsahuje téměř všechny živiny potřebné pro člověka, včetně prospěšných enzymů. Mezi ostatní potraviny bohaté na enzymy patří kvašená zelenina, melouny, mango, kiwi, hroznové víno, avokádo, syrový (nepasterizovaný) med i kokosová voda.
Jak si ještě pomoct
Při zažívacích problémech je dobré jíst dostatek vlákniny, protože vláknina pomáhá posouvat jídlo skrz zažívací trakt a snižuje riziko vzniku průjmů i zácpy. Je také vhodné vyhýbat se jídlům s vysokým obsahem tuků. Na trávicí potíže pomáhají i probiotika. Tělu pomáhají se zvládáním stresu a zlepšují vstřebávání živin. Právě stres ovlivňuje trávicí procesy nejvýrazněji a je proto dobré naučit se jíst v klidu a relaxovat.