Jezte dýni Hokkaido. Je prevencí proti rakovině
Co Hokkaido obsahuje
Tato sytě oranžová dýně obsahuje velké množství vitamínů. Především provitamín A, vitamín E a C a také vitamíny řady B. Dále obsahuje hodně draslíku, hořčíku, mědi, selenu, fosforu, sodíku, luteinu, železa, zinku a dalších látek. Dýně Hokkaido má v sobě i dostatek bílkovin a nenasycené mastné kyseliny linolovou a olejovou. Semínka dýně jsou přeborníci v obsahu zinku a železa. Zejména zinku můžeme mít nedostatek a je důležitý pro léčení mnoha nemocí.
Léčivé účinky
Existují vědecké studie, které tvrdí, že pravidelnou konzumací dýně Hokkaido poklesne pravděpodobnost vzniku rakoviny plic, případně prostaty u mužů zhruba třikrát. Působí preventivně i na jiné typy nádorových onemocnění. Je to dáno právě podporou imunity díky komplexu vitamínů. Takto začne dýně fungovat již při 100 gramech denně.
Dýně má ale řadu dalších pozitivních účinků. Například má schopnost čistit náš organismus. Léčí různé žaludeční nemoci a působí dobře na slinivku a slezinu. Je proto zajímavou pro diabetiky. Upravuje zažívání a kojící matky ocení pozitivní vliv na laktaci.
Jak konzumovat
Klasické je dýni vařit nebo péct. Používá se i se slupkou, která snadno měkne. Připravíte tak snadno chutné polévky nebo přílohy k jídlům či hlavní chody. Při tepelné úpravě se ničí vitamín C. Dá se proto používat i šťáva z vylisované dýně. Vzhledem k tomu, že vitamín C získáme i jiným způsobem, není nutné podstupovat toto trápení a dýni budeme upravovat hlavně tepelně. Lze ji ale přidávat i v čerstvé podobě nastrouhanou do salátů, případně ji můžeme nahrubo nastrouhanou jen zlehka orestovat na olivovém oleji nebo másle, aby se uvolnily látky rozpustné v tucích a pokrm si zachoval co nejvíce jiných důležitých látek.