Jezte dýni Hokkaido. Je prevencí proti rakovině

 Zdraví 
28. srpna 2017 11:22 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Dýně Hokkaido se jí i se slupkou. Využít se dají též semínka. Shutterstock
V potravinách a různých bylinách se nachází obrovská léčivá síla, kterou je škoda nevyužít. Máme zajímavé informace o tom, jak dýně Hokkaido působí na naše zdraví.

Co Hokkaido obsahuje

Tato sytě oranžová dýně obsahuje velké množství vitamínů. Především provitamín A, vitamín E a C a také vitamíny řady B. Dále obsahuje hodně draslíku, hořčíku, mědi, selenu, fosforu, sodíku, luteinu, železa, zinku a dalších látek. Dýně Hokkaido má v sobě i dostatek bílkovin a nenasycené mastné kyseliny linolovou a olejovou. Semínka dýně jsou přeborníci v obsahu zinku a železa. Zejména zinku můžeme mít nedostatek a je důležitý pro léčení mnoha nemocí.

Léčivé účinky

Existují vědecké studie, které tvrdí, že pravidelnou konzumací dýně Hokkaido poklesne pravděpodobnost vzniku rakoviny plic, případně prostaty u mužů zhruba třikrát. Působí preventivně i na jiné typy nádorových onemocnění. Je to dáno právě podporou imunity díky komplexu vitamínů. Takto začne dýně fungovat již při 100 gramech denně.

Dýně má ale řadu dalších pozitivních účinků. Například má schopnost čistit náš organismus. Léčí různé žaludeční nemoci a působí dobře na slinivku a slezinu. Je proto zajímavou pro diabetiky. Upravuje zažívání a kojící matky ocení pozitivní vliv na laktaci.

Jak konzumovat

Klasické je dýni vařit nebo péct. Používá se i se slupkou, která snadno měkne. Připravíte tak snadno chutné polévky nebo přílohy k jídlům či hlavní chody. Při tepelné úpravě se ničí vitamín C. Dá se proto používat i šťáva z vylisované dýně. Vzhledem k tomu, že vitamín C získáme i jiným způsobem, není nutné podstupovat toto trápení a dýni budeme upravovat hlavně tepelně. Lze ji ale přidávat i v čerstvé podobě nastrouhanou do salátů, případně ji můžeme nahrubo nastrouhanou jen zlehka orestovat na olivovém oleji nebo másle, aby se uvolnily látky rozpustné v tucích a pokrm si zachoval co nejvíce jiných důležitých látek.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod