Přemnožených kvasinek se zbavíte dietou

 Zdraví 
03. září 2017 07:15 / Marie Popelková
  4
📷
4 fotografie v galerii
Ekzém často poukazuje na špatný stav střev a pomnoženou candidu. Shutterstock
Poslední dobou je velkým tématem střevní prostředí a v něm žijící houby, mikroby, paraziti a další organismy. Podle některých výzkumů mohou přemnožené kvasinky nebo paraziti působit na celý organismus, včetně mozku. Jiní odborníci ale namítají, že se problém zveličuje.

Zřejmě nejznámější nepříjemnou kvasinkou je Candida. Tato houba je běžnou součástí našich střev, kde pomáhá s trávením a vstřebáváním živin. Jakmile se příliš pomnoží, dostane se do krevního oběhu, kde uvolňuje toxické vedlejší produkty. To vede ke kožním problémům, poruchám zažívání, depresím a různým nemocem.

Proč se kvasinky přemnoží

Za přílišný rozvoj kvasinkových hub Candida může zejména stres a kyselé vnitřní prostředí. To vzniká nevhodnou stravou a nadměrným užíváním léků, zejména antibiotik. Právě antibiotika likvidují nejen škodlivé bakterie, ale i ty prospěšné. Tím se zcela naruší rovnováha střevní flóry. Proto se po dobrání antibiotik vždy doporučuje užívat probiotika.

Časté příznaky Candidózy

Nejobvyklejším projevem pomnožených kvasinek jsou plísňové infekce kůže a nehtů, včetně akné, ekzému, psoriázy a lupénky. Často se projevuje také únava, trávicí problémy, špatná paměť, nedostatek pozornosti, úzkost, deprese a další. Jednoznačně můžete identifikovat pomnožené kvasinky ve chvíli, kdy se u vás objeví vaginální infekce, infekce močových cest nebo rektální svědění. 

Chuť na sladké

Pomnoženou Candidu poznáte nejen podle zdravotních potíží, ale také podle výrazné chuti na sladké. Kvasinky se totiž živí především sacharidy, proto nadměrná spotřeba cukru a potravin z bílé mouky podporuje přemnožení hub. Někteří badatelé prokázali, že lidé, kteří mají v těle příliš mnoho kvasinek, vyhledávají mnoho sladkých jídel. Příčina může být i v tom, že Candida dokáže napadnout některá centra v mozku a nutit nás jíst sladkosti.

Vyšetření

Přemnožení kvasinkových hub Candida se dá zjistit také pomocí testů. Obvykle se provádí stěr z jazyka, z hrdla, z pochvy a ze stolice. Testy však mohou být trochu zavádějící, protože Candida je přirozenou součástí střevní flóry. Proto je vhodnější provést kontrolu krve. Nejedná se ale o běžnou metodu a je potřeba se s lékařem domluvit. Vysoké hladiny protilátek IgG, IgA, a IgM proti candidě těla, které mohou být kontrolovány ve většině laboratoří, ukazují na přemnožení candidy. Výsledky však často mohou být negativní, i když test ve stolici nebo v moči je pozitivní. Proto je ideální provést důkladnější testy.

Řešením je přísná dieta

Zbavit se přílišného množství kvasinek a hub v organismu nebývá jednoduché. Důležité je alespoň tři měsíce nejíst nic, co by jejich rozvoj podporovalo. Zejména je nutné vyhnout se veškerým sladkostem. Nestačí vynechat jen bílý cukr, ale vše sladké, tedy včetně různých „zdravých“ cukrů.

Z ovoce je povoleno pouze málo cukernaté, tedy ideálně pouze kyselá jablka. Nesmí se konzumovat ani sušené ovoce nebo džusy. Dále je potřebné vyhýbat se potravinám, které obsahují škrob, jako např. bílý chléb, bílá rýže, ostatní potraviny z mouky, například těstoviny.

Je potřebné vyloučit vše, co obsahuje kvasnice, tedy kváskové pečivo, pivo, ocet, kysané zelí apod. Samozřejmostí je omezení mléčných výrobků a všech plísňových potravin.

Doplňky stravy

Nízkosacharidovou dietu je dobré doplnit protiplísňovými preparáty. Obvykle obsahují Kyselinu kaprylovou, která pochází z kokosového oleje a umí likvidovat „špatné“ kvasinky. Doporučuje se také doplnit stravu o probiotika. V boji proti kvasinkám je potřeba mít posilněná játra, která odstraňují z organismu s odumírající kvasinky a jejich metabolity. Je proto vhodné pít jaterní čaj nebo sirup. 

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47