Co o vašem zdraví prozradí váš nos? Budete překvapeni

 Zdraví 
30. srpna 2017 11:56 / Monika Thomsonová
  5
📷
6 fotografií v galerii
V první řadě je nos smyslový orgán, který nám zajišťuje čich. Prozradí toho ale daleko víc Shutterstock
Není to jen smyslový nástroj pro zachycení a vyhodnocování pachů. Podle odborníků o vás nos prozradí mnohem víc. Například může napovědět, jak jste na tom se zdravím.

Nos je smyslový orgán, který zajišťuje jeden z pěti lidských smyslů, a to čich. Je překvapivé, co všechno může prozradit jeho barva, sliznice či tvar.

Zabarvení nosní sliznice

Nosní dírky či nos může lékař vyšetřovat i během běžné lékařské kontroly.  Membrány v nose by měly být růžové. Pokud jsou namodralé, příliš bledé nebo oteklé, může to být známka alergie nebo zánětu. Pokud je sliznice v nose příliš červená, je to obvykle příznak infekce.

Nosní bakterie a nadváha

Jedna z provedených studií například zkoumala, zda přítomnost bakterií v nosohltanu nějak souvisí s indexem tělesné hmotnosti (BMI). Vědci zjistili, že lidé s nadváhou mají na nosní sliznici více potenciálně patogenních organismů. Hubení lidé jich v nose měli méně.

Tvar nosu

Vědci též zjistili, že pěkně tvarovaný nos je pro mnohé z nás ukazatelem fyzického zdraví, a tedy i ukazatelem toho, zda jste v rámci přirozeného partnerského výběru úspěšní. Čím byl nos u zkoumaných osob kratší, tím se stával jeho majitel či majitelka atraktivnější pro druhé pohlaví. Podle vědců se také ukazuje, že pokud je špička nosu v souladu s pravidly "zlatého řezu", zvyšuje to atraktivitu obličeje. Možná proto tolik lidí investuje peníze do plastické operace nosu.

Nos a schizofrenie

I když lékaři obvykle diagnostikují schizofrenii pouze na základě psychologického vyšetření, podle lékařské agentury Medicaldaily.co se dá odhalit i detailním prozkoumáním vzorků z nosu, a to pomocí identifikace genové exprese čichových neuronů v nose. Nos může poukázat i na rozvoj Alzheimerovy choroby, protože jedním z častých příznaků je ztráta citlivosti čichu ještě předtím, než začnou problémy s pamětí.

Červený nos

Červený nos podle odborníků znamená, že dotyčný přespříliš holduje alkoholu. Mimo to je červený nos i ukazatelem úzkosti, stresu alergie či horečky. Může signalizovat i poruchu štítné žlázy.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008