Odvrácená strana vychvalované potraviny. Kdy vám mohou bobule acai uškodit?

 Zdraví 
31. srpna 2017 09:13 / Monika Thomsonová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Blahodárný vliv plodů palmy acai na lidské zdraví je dobře znám po dlouhá staletí Shutterstock
Jistě už jste slyšeli o téměř zázračných účincích bobulí acai berry na lidský organismus. Čím jsou nám prospěšné a kde naopak škodí?

Blahodárný vliv plodů palmy acai na lidské zdraví je dobře znám po dlouhá staletí. Acai berry, tento vzdálený příbuzný borůvek nebo malin v průběhu několika posledních desetiletí prošel množstvím klinických studií, jež dlouhodobé pozitivní zkušenosti obyvatel Amazonie potvrdily i v laboratorním prostředí. Dnes tak proto můžeme přesvědčivě doložit, že acai berry by měl do svého jídelníčku zahrnout každý, kdo hledá přírodní prostředek prevence civilizačních onemocnění, ale třeba i nadměrně rychlého stárnutí kůže.

Co acai berry obsahují?

Vitamín A
Vitamín C
Vitamíny skupiny B
Vitamín E
Minerální látky (hořčík, fosfor, mangan, vápník, draslík, měď, železo,…)
Aminokyseliny
Nenasycené mastné kyseliny
Flavonoidy
Anthokyanová barviva
Katechiny

Znáte ale odvrácenou stranu acai berry?

Pozor při chemoterapii

Acai berry jsou plné antioxidantů, selenu, beta-karotenu a vitamínu E. Lidé, kteří procházejí chemoterapií, by se jim ale paradoxně měli vyhnout,  právě kvůli velkému obsahu antioxidantů. Antioxidační účinky by se mohly negativně prolínat s účinky chemoterapeutických léků stejně jako s radiační terapií. Antioxidanty totiž snižují účinnost těchto dvou metod léčby zhoubných nádorových onemocnění.

Pozor na alergie

Vzhledem k tomu, že bobule acai patří k potravinám, mohou také u někoho vyvolat alergické reakce. Národní centrum pro alternativní medicínu uvádí, že pokud jste alergičtí na jakoukoli potravu z palmy, jako jsou například datle nebo kokosové ořechy, měli byste se  plodům acai vyhnout. Pokud trpíte alergickou reakcí na bobule acai, může se objevit zvracení, svědění, vyrážka, potíže s dýcháním nebo otoky hrtanu, jazyka, úst nebo rtů.

Nebezpečný stimulant

Acai bobule obsahují teobromin, což je látka podobná kofeinu. Citlivým lidem může způsobit i podobné nežádoucí účinky mezi něž patří nespavost, neklid, nevolnost, svalové trauma, úzkost, nervozita, podrážděnost, bolesti hlavy, nepravidelný nebo rychlý srdeční rytmus a gastrointestinální potíže.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve