Zdravé oleje na smažení

 Zdraví 
30. srpna 2017 14:38 / Bronislava Silná
  0
📷
1 fotografie v galerii
Ne každý olej se hodí na smažení Shutterstock
Vybrat vhodný olej na smažení, který by prospíval vašemu zdraví a neničil vaše tělo? Je pravda, že máme používat jen rostlinné oleje? A pokud ano, které? Máme informace.

Bohužel jsme stále ještě ovlivněni mediální, reklamní a odborně pomýlenou masáží, která tvrdila, že největší výhrou pro naše zdraví je pojídání olejů rostlinného původu, které jsou prý velkým pomocníkem pro zdraví našeho srdce. To však není docela pravda. Bohužel různé oleje, které běžně používáme, tedy olej řepkový, slunečnicový či sójový nejsou vůbec vhodné a podporují vznik zánětlivých procesů v těle. Tím současně vyvolávají reakce, které poškozují srdce a cévy. Jejich pozitivní vliv na srdce je proto těžko obhajitelnou iluzí.

Na čem smažit

Pokud nechcete přijmout vidění našich babiček a prababiček, které smažily na sádle, budete se muset poohlédnout jiným směrem. Jednou z možností je využití kokosového oleje. To je velmi zdravý tuk, který je stabilní, dlouho vydrží a jeho složení je ze zdravotního hlediska vyhovující. Jak se ukázalo, nasycené masné tuky, které se dříve považovaly za nezdravé, ve skutečnosti příliš nezdravé nejsou. Kokosový tuk jich obsahuje asi 92 %.

Dobrou variantou je použití másla. Protože máslo, které si koupíme v obchodě, obsahuje také zbytky mléčného cukru, který se může přepalovat, je rozhodně výhodnější surovinou na smažení máslo přepuštěné, které v chladu dlouho vydrží a je stabilní. Přepuštěné máslo si snadno vyrobíme tak, že obyčejné máslo rozpustíme a sebereme případnou pěnu a nečistoty, nebo ještě lépe přefiltrujeme přes jemné plátno.

Na smažení je vhodný též avokádový olej. Vhodný by byl i olej palmový, ale bohužel jeho produkce ohrožuje život orangutanů, takže raději jeho použití vynecháme.

Zapomenout nesmíme na olej olivový. Ten je hodnocen pozitivně podle starých i nových výzkumů. Některé druhy nesnesou vyšší teploty, ale obecně je velmi vhodným olejem ke konzumaci a přípravě pokrmů. Mnozí považují spotřebu olivového oleje za důvod zdraví národů žijících ve Středomoří.

Závěrečný přehled

Pokud bychom měli shrnout, na čem smažit čemu se vyhnout, je to relativně jednoduché. Použitelný na smažení je olivový olej, sádlo, přepuštěné máslo, kokosový olej, avokádový olej. Ostatní druhy mohou být toxické, podporující záněty v těle a jinak zatěžující organismus.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47