Léčivé účinky obyčejné přesličky vás ohromí

 Zdraví 
05. září 2017 07:55 / Bronislava Silná
  0
📷
1 fotografie v galerii
Přesličku si můžete pěstovat i na zahrádce. Miluje hlinitou půdu. Shutterstock
Přeslička rolní nebo přeslička lesní jsou běžně dostupné bylinky, které mají obrovskou léčivou sílu. Máme několik zajímavých tipů na jejich využití pro posílení vašeho zdraví.

Kde sbírat

Přeslička roste na stráních, ve strouhách, ale i u silnic či železnice. Přeslička lesní se najde nejčastěji na okraji lesa či u lesních cest. Sbíráme hlavně tam, kde přeslička nepřichází do přímého kontaktu se znečištěním a tam, kde neroste na přehnojených polích. Léčivé jsou oba druhy, tedy přeslička rolní i lesní. Pokud je půda, na které přeslička roste hlinitá, bude léčivý účinek silnější.

Na co zabírá

Léčivé možnosti přesličky jsou velmi široké, ale zejména zabírá na různé druhy krvácení, na choroby ledvin, močového měchýře a dokonce omezuje a zastavuje růst tumorů. Má ale řadu dalších využití. Je léčivá na žaludeční vředy, ledvinové i žlučníkové kameny, na zánět kostní dřeně, na dnu, pocuchané nervy i na revmatismus.

Přeslička účinkuje výborně na plicní problémy, na kožní potíže, bércové vředy i proti lupům. Vzhledem ke schopnosti zastavovat krvácení má své místo při léčbě hemeroidů, gynekologických potížích a dalších onemocněních. Brání kornatění tepen a čistí krev, což zlepšuje zdravotní stav a brání vzniku mnoha různých nemocí.

Jak se léčit

Záleží na typu onemocnění. Na některé nemoci jsou nenahraditelné sedací koupele, které se připravují tak, že do vody dáme na noc sto gramů přesličky, druhý den ohřejeme k varu a vlijeme do vany. V ní pak setrváme asi dvacet minut. Tímto způsobem řešíme nejrůznější ledvinové problémy a kožní potíže.

Z přesličky připravujeme také nálev. Lžičku byliny přelijeme vroucí vodou a popíjíme. V některých případech i několik šálků denně. Tak se například dá řešit odvodnění organismu, pokud jiné prostředky nezabírají.

Na hemeroidy zase zabírá kaše z přesličky, kterou můžeme připravit tak, že opláchnutou čerstvou přesličku rozdrtíme na kaši a přikládáme na nemocná místa.

Popíjením jednoho šálku ráno a jednoho večer se můžeme zbavit i mnoha nervových onemocnění, které jsou ve skutečnosti způsobeny špatnou funkcí ledvin. Škodliviny z těla odejdou a nervové potíže rychle ustoupí.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod