Nestačíte se divit, co s vámi udělá jedna sklenka piva denně
Pivo patří mezi nejoblíbenější nápoje Čechů. Český národ pivo zbožňuje a ve světě nemá konkurenci, co se týče jeho roční konzumace. Každý Čech vypije v průměru 143 litrů piva za rok. A jak je to tvrzením, že pivo je lék? Může být pivo dobré pro naše zdraví? Studie naznačují, že pivo, pokud je tedy konzumováno s jistým omezením, má mnoho přínosů pro zdraví.
Co pivo obsahuje?
- velké množství antioxidantů
- vitamin B1, B2
- draslík
- hořčík
- kyselinu listovou
Pivu není nutné se vyhýbat ani při dietě, jen je zapotřebí ho pít v přiměřeném množství. Pivo má dokonce méně kalorií než mléko, kola, nebo jablečná šťáva.
Jak pivo působí na náš organismus?
Posiluje srdce
Ke snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění přispívá hlavně vitamin B. Studie, která je podpořena daty od více jak dvou tisíc mužů a žen, prokázala, že ti, kteří konzumovali jedno až tři piva denně, měli o padesát procent nižší riziko selhání srdce.
Chrání ledviny
Chmel obsažený v pivu napomáhá k tomu, aby se v ledvinách neusazoval vápník a až o 40 procent tak snižuje riziko vzniku ledvinových kamenů. Samozřejmě také napomáhá dostatečné hydrataci organismu a celkově podporuje správné fungování ledvin. O tom, jak někdy ledvinám sami škodíme, jsme psali před časem.
Snižuje cholesterol
Pivo je výborným zdrojem rozpustné vlákniny, která omezuje vysokou hladinu cholesterolu. Čím je pivo tmavší, tím více vlákniny obsahuje.
Zlepšuje spánek
V pivu se vyskytující kyselina nikotinová a laktoflavin podporují klidné usínání a kvalitnější spánek. Podle některých výzkumů zvyšuje pivo množství dopaminu v mozku, díky čemuž se pak lidé cítí uvolněnější a klidnější.
Pomáhá zažívání
Hořké chmelové látky stimulují v žaludku tvorbu enzymů, které jsou prospěšné trávení a urychlují metabolismus tuků.
Má antioxidační schopnosti
Antioxidanty v pivu účinně bojují s volnými radikály, a chrání tak tělo před nádorovými onemocněními.
Snižuje riziko cukrovky
Harvardská studie z roku 2011 zkoumala 38 tisíc lidí středního věku a zjistila, že ti, kteří pili dvě sklenice piva denně, měli o 25 procent nižší riziko vzniku cukrovky 2. typu. Díky chromu a vláknině pivo omezuje takzvanou inzulínovou rezistenci, která nemoc způsobuje. Jak poznáte, že jste onemocněli cukrovkou? Více se dozvíte zde.
Ovšem jak již řečeno shora, je nutné ke konzumaci piva přistupovat s rozumem. To, že si večer dáte patnáct "kousků" vašemu zdraví rozhodně neprospěje. Spíše se dočkáte hezkého bříška a potvrzení lidového přísloví, že pivo dělá hezká těla.