Tyto potraviny nikdy nedávejte do lednice. Víme, proč

 Ostatní 
18. října 2018 11:56 / Jitka Jahodová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Některé potraviny se vám v chladničce zkazí Shutterstock
Je celá řada potravin, jejichž charakteristiky se v ledničce změní. Nejčastěji ztratí chuť, klesne jejich kvalita nebo rychleji zestárnou. Pojďme se podívat na ty, které by jste opravdu do lednice nikdy dávat neměli a proč.

Olivový olej

Dáváte olivový olej do lednice, protože je drahý, tak aby se nezkazil? Chyba. Při nízké teplotě se panenský olivový olej postupně kondenzuje a houstne. Nejlepší je uchovat lahev v tmavé chladné místnosti.

Brambory

Brambory mají sice být v chladu, ale nikde ne v lednici. Škrob, který je v bramborách obsažený, se při nízkých teplotách rychleji mění na sacharidy. Dejte je do papírového sáčku na chladné a temné místo. Pozor. Nikdy je neuchovávejte v neprodyšném igelitovém sáčku.

Česnek a cibule

Stejné je to s česnekem. V lednici časem zmoučnatí. Mějte ho stejně jako brambory ve tmě a na chladném místě. Stejně tak cibuli, které ukládání do chladničky rovněž neprospívá. Vlhkost obsažená v cibuli ve velkém chladu zmírní její charakteristickou chuť a navíc začne cibule plesnivět. Pokud možno neskladujte brambory, česnek a cibuli v jedné nádobě, ale vždy zvlášť. Esence, které potraviny vylučují, mají na ty druhé destruktivní vliv.  

Bazalka

Nevěřte, že v ledničce vydrží déle. Naopak ji tam zničíte, vtáhne do sebe pachy všeho, co máte uvnitř. Ve sklenici s vodou vydrží déle čerstvá. Na zimu, kdy neroste, si připravte malé dávky do mrazáku. Bazalka není jen koření. Je to silný lék! Více jsme psali zde.

Exotické ovoce

Ani to do ledničky nepatří. Kvalita pomerančů, citrónů a limetek v chladu klesá, jsou přece z tropů či subtropů. Při pokojové teplotě zůstanou dlouho beze změny.  Ani avokádu neprospívá, když jej šoupnete do lednice. V obchodech totiž většinou koupíme ještě nezralé plody, které v chladu své dozrávání zastaví.  

Banány

Tohle ovoce vždycky nechávejte dozrát mimo ledničku, jinak vám banány zčernají. Pokud chcete, aby rychleji dozrály, nechte je v papírovém sáčku při pokojové teplotě. V opačném případě je uchovávejte na chladném a tmavém místě.

Rajčata

Rajčata do ledničky rovněž nepatří. Důvodem je působení chladného vzduchu, který zastavuje proces jejich dozrávání, a tím zabraňuje vzniku charakteristické chuti. Chlad také ničí buněčné membrány rajských jablíček a ty se pak stávají moučnatými. Rajská jablka byste měli jíst každý den. Proč? Čtěte více.

Okurka

Okurka obsahuje velké množství vody a v lednici rychle změkne a brzy se kazí. Navíc tímto skladováním ztrácí chuť a aroma. V suché chladné spíži vám okurka vydrží v pěkném stavu i dva týdny. 

Med

Ani med do lednice nepatří. Po čase v ní začne cukernatět a později může ztratit i svou chuť. Nemusíte se bát ho skladovat při pokojové teplotě.

Káva

Ve snaze zachovat aroma čerstvě umletých zrnek kávu skladujete v lednici? Nedělejte to. I v těsně uzavřeném sáčku káva stejně jako jiné potraviny vstřebá pachy dalších potravin a pozbývá tak na kvalitě.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve