Dopřejte si doma reflexní masáž chodidel, ulevuje od bolesti a pomáhá léčit různá onemocnění

 Ostatní 
24. října 2018 10:48 / Veronika Prášilová
  0
📷
8 fotografií v galerii
Masáž vám pomůže s mnoha neduhy Shutterstock
O zdravotních účincích masáží není třeba diskutovat. Samostatnou kategorií je akupresura chodidel, které se také říká reflexní terapie. Je to prastará čínská metoda, kdy se na ploskách nohou, stejně jako jinde na těle, stlačují konkrétní body, což ulevuje od bolesti a pomáhá léčit různá onemocnění a neduhy.

Prokázán je blahodárný vliv masáže chodidel při zatuhlé krční páteři, bolestech, pozitivně ovlivňuje činnost ledvin, jater, štítné žlázy, slinivky či žlučníku. Sekundárně dochází ke zmírnění bolestí kloubů, zlepšuje se zrak a dokonce sexuální apetit. A abyste nemuseli na terapii chodit do specializovaných center, ukážeme vám, jak si ji užívat přímo doma.

Bedna plná oblázků

Na masáž chodidel jsou vhodné kamínky různých velikostí bez ostrých kousků a hran, ideálně říční štěrk nebo oblázky. Ty můžete jednoduše nasypat do širokého lavoru, pevné plastové bedýnky od zeleniny nebo do nepotřebného šuplíku. Vyrobit si můžete i dřevěný rám. Vrstva kamínků by měla mít alespoň pár centimetrů, aby se do ní chodidla trochu propadala. Tato „měkčí“ varianta je lepší, když s masážemi nohou začínáte. Volně ložené kamínky se při prošlapávání pohybují a tlak se rovnoměrně rozprostře na celá chodidla.

Funkční rohož nebo předložka

Z oblázků podobné velikosti si můžete vyrobit i domovní rohož nebo koupelnovou předložku, na které si při utírání promasírujete chodidla. Můžete si ji dát i rovnou do sprchového koutu. Připravte si dřevěný rám, podle jeho velikosti vyřízněte tlustší filc a do vhodné hmoty (modelářský beton, pryskyřice atp.) poskládejte kamínky těsně vedle sebe, důkladně zatlačte, aby byly v jedné rovině a nechejte zaschnout. Máte-li různobarevné kamínky (lze je i dle libosti předem natřít), vytvořit můžete efektní mozaiku. Nakonec rám odstraňte a použijte třeba na neokoukaný obraz, jak jsme vám radili zde.

Masáž musí být příjemná

Rozhodnete-li se pro reflexní terapii, ze začátku to nepřehánějte. Klidně začínejte v sedě, přece jen, pro nohy i celé tělo to bude něco nového, na co si musí postupně zvyknout. Přenášejte váhu z jedné nohy na druhou nejprve minutu a udělejte si přestávku. Několikrát opakujte. Příště již můžete stát a přidat čas a opakování. Pamatujte, že masáž by měla být příjemná a působit uvolňujícím dojmem. Jakmile ucítíte jakýkoliv diskomfort, přestaňte. U citlivějších jedinců se může objevit lehká bolest hlavy nebo malátnost. Jelikož masáž působí i na odvodnění organismu, dostatečně pijte.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47