Jak prát svetry, aby neztratily tvar a nebyly na nich žmolky

 Ostatní 
27. října 2018 11:06 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Správná péče o svetry se rozhodně vyplatí Depositphotos
Svetry lidé nosí prakticky po celý rok. Aby stále vypadaly dobře, je nutné o ně správně pečovat. Pokud svetry bez rozmyslu nahážete do pračky, mohou vám zůstat oči pro pláč. Špatnou péčí můžete mít svetry seprané nebo vytahané, což je škoda. Poradíme, jak o pleteniny správně pečovat.

Šetrnou péči vyžadují nejen svetry, ale třeba i čepice, šály nebo pletené rukavice. V prvé řadě záleží na tom, z jakého materiálu je svetr či jiný kousek pleteného oblečení vyrobený. Ať už ale jde o syntetiku, angoru či mohér, pokud nebudete při praní šetrní, hrozí, že se materiál dříve či později srazí nebo zplstnatí. A hlavně mějte na paměti, že výrobky z vlny se nikdy nevěší! Váhou absorbované vody by se materiál rychle vytáhl.

Vlněné výrobky se také nesmějí příliš ždímat, jsou velmi citlivé – pokud vám tedy na nějakém svetru nebo šále obzvlášť záleží, neždímejte tento kousek oblečení raději vůbec, všechnu zbylou vodu vymačkejte froté ručníkem (pokud je barevný, pozor, aby nepouštěl chlupy), vytvarujte jej, rozložte na rovnou plochu a nechejte pozvolna uschnout.

A jak je to s žehlením? Vždy je dobré respektovat návod od výrobce. Obecně by se pak dalo říci, že tenkým pleteninám s hladkým povrchem žehlení určitě prospěje – zahladíte jím případné náznaky žmolků a oděv se krásně vytvaruje. Kvůli žmolkování také vlna za žádných okolností nesmí přijít do sušičky. A pokud už na svetru žmolky máte, zkuste je odstranit třeba pomocí nové houbičky na nádobí. Žmolky se na hrubé ploše zachytí a svetr bude jako nový. Skvěle také funguje elektronický odstraňovač žmolků, který stojí pár stovek. O tom, jaký svetr vybrat a jak ho nosit, jsme psali zde.

Mohér

Mohérová vlna patří k těm nejodolnějším vláknům, ale i tak péči o svetry z tohoto materiálu nepodceňujte. Mohérová vlna se pere ručně ve vlažné vodě mýdlem. Důležité je, abyste svetr před praním nejprve do lázně s mýdlem namočili a nechali tak chvilku odležet. Mohér se nedrhne, ale jemně mne. Přidat můžete i trochu aviváže. Svetr vymačkejte a nechte uschnout na rovné ploše.

Merino vlna

Svetr z merina před praním převraťte naruby. Prát jej můžete v pračce spolu s dalšími svetry z totožného materiálu a barvy. Důležité však je, abyste zvolili ten správný program, tedy takový, který je určen pro jemné nebo ruční praní (program na vlnu). Na praní takového svetru užívejte vždy jen jemný tekutý prášek určený pro tyto materiály. Svetr sušte rozložený na rovnou plochu.

Kašmír

Kašmírová vlna je velmi jemná a citlivá na nešetrné zacházení, a proto základem správné péče je ruční praní. Ať už máte na cedulce cokoliv, kašmír vážně do pračky nepatří. Perte jej ve studené vodě za užití jemného pracího prostředku nebo ještě lépe dětského šamponu. Časté praní je pro kašmír škodlivé, ideální je praní jednou za tři měsíce a jednou za půl roku byste mu měli dopřát odbornou péči v čistírně. Kašmírový svetr ze zásady nesušte zavěšený, ale rovně rozložený, pomoci mu můžete froté ručníkem.

Ruční praní je nejšetrnější

Při ručním praní zcela striktně dodržujte nejzákladnější pravidlo - v jak teplé (vlažné) vodě perete, v tak teplé vodě máchejte. Tady nejčastěji dochází k deformacím svetrů - lidé je perou v teplé vodě a máchají ve studené. Jak tedy na to?

Připravte si vodu teplou maximálně 40 °C. Přidejte pouze malé množství pracího prostředku, nejlépe tekutého. Vložte svetr a jemně mačkejte, až všechny části svetru nasáknou vodou. Přibližně po šedesáti vteřinách svetr vytáhněte z vody.

Nalejte do umyvadla nebo lavoru čistou vodu, a to o stejné teplotě jako při praní - a svetr jemně propláchněte vodou několikrát za sebou bez hnětení nebo mačkání. Opět vypusťte vodu a dejte čistou (o stejné teplotě) a proplachování opakujte, dokud voda není dokonale čistá.

Po vymáchání nedávejte do pračky vyždímat, ale zabalte do ručníku (osušky) a mačkejte v rukách jednotlivé části svetru tak dlouho, dokud vám z něj teče nebo kape voda.

Následně rozložte do žádaného tvaru na osušku buď na čistou podlahu někde v koutě, kde nebude překážet, nebo na stůl či pohovku a volně rozložené nechejte schnout. Je také dobré po nějaké době svetr převrátit spodní stranou nahoru, opět pečlivě vyrovnat a nechat doschnout.

Není vhodné sušit na ramínku nebo pověšené přes opěradlo židle apod. z toho důvodu, že pokud je svetr mokrý, váha vody může způsobit jeho vytažení a deformaci.

Pár tipů na závěr

Na rozdíl od mohéru je ovčí vlna plstivá a snadno se žmolkuje, měla by se proto prát jen na 30 °C.

U angorské vlny je potřeba používat aviváž, protože angora se velmi snadno elektrostaticky nabíjí.

Obzvláště drahé kousky, které si opravdu ceníte, je na celkovou údržbu pro jistotu lepší svěřit do odborných rukou v čistírně.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod