Rada nad zlato: Jak udržet ořechy čerstvé po celý rok?
S nasbíranými ořechy je to už o něco složitější. Nedají se hned uskladnit ani zkonzumovat. V první řadě je třeba nechat je vysušit, pak zbavit skořápky. A co pak s nimi? Víte, jak je nejlépe uchovat?
Nášup zdraví v malém ořechu
Vlašské ořechy se zařazují mezi superpotraviny, které byste si měli dopřát každý den. Obsahují množství minerálů, vitaminů a kyselin, na které náš organizmus nedá dopustit. Co všechno obsahují?
- bílkoviny
- sacharidy
- vlákninu
- magnézium
- sodík
- draslík
- hořčík
- zinek
- vitaminy - A, B, C, E, K
Skladování ořechů
Jedna věc je ořechy nasbírat a druhá je uskladnit. Co s nimi děláte vy? Také si je jen vysušíte, vylouskáte a uskladníte v bavlněném nebo papírovém sáčku? Je nám jasné, že tímto způsobem si je velmi neužijete. Velmi snadno se do nich může nastěhovat jakýkoliv hmyz, mohou zhořknout či žluknout. V případě, že jste je neuskladnili na dokonale suchém místě mohou i shnít. Zkuste to letos jinak. Máme pro vás skvělý způsob uskladnění. O tom, jak správně skladovat olivový olej, si přečtěte zde.
Zavařování ořechů
Někteří ořechy mrazí, jiní nakládají do medu a jiní zavařují. Ano, čtete správně, i ořechy se dají zavařovat, ale v tomto případě jde o jakési suché zavařování, díky kterému si lahodnou chuť ořechů budete moci vychutnávat během celého roku.
Co budete potřebovat?
- zavařovací láhve
- ořechy
V první řadě sklenice umyjte a nechte je pořádně vyschnout. Nasypte do nich ořechy a uzavřete víčkem. Sklenice vložte do hrnce, zalijte vodou, tak aby byly potopeny ve vodě (je dobré je zatížit aby neplavaly na hladině) a zavařujte přibližně 90 minut při teplotě okolo 85 ° C. Následně je vytáhněte, nechte vychladnout a skladujte na tmavém místě.
Alternativou je zavařování v troubě, kterou si předehřejte na 70 ° C. Ořechy stejně napěchujeme do sklenic a ty (bez víček) vložte do předehřáté trouby asi na 10 minut. Následně sklenice z trouby vyjměte, uzavřete víčkem (neutahujte úplně) a opět je vložte do trouby na 10 minut. Nakonec už jen víčka pořádně dotáhněte, nechte vychladnout a skladujte na tmavém místě.