Chutné a plné vitaminů. Jak správně naklíčit fazole mungo?
Fazole mungo a adzuki jsou jediné dva druhy fazolí, které lze nechat naklíčit. Ostatní druhy jsou jedovaté a otrava může být v krajním případě i smrtelná. Klíčky fazolí mungo jsou ale skvělé a určitě si je zamilujete.
Co obsahují
Naklíčené fazole mungo jsou skvělým zdrojem vitaminů A, B, C, E. Obsahují i vitamin B9, tedy kyselinu listovou. Najdeme v nich vápník, železo, fosfor, hořčík a draslík. Mají samozřejmě hodně vlákniny a celkově jsou lehce stravitelné, protože z organismu odvádějí škodlivé látky.
Co ovlivňují
Kromě odvodu škodlivin nám pomohou ve vyrovnání překyseleného organismu. Nezpůsobí žádné nadýmání. Zvýší imunitu a dodají potřebné minerály a vitaminy. Jsou prevencí rakoviny i aterosklerózy. Osvěží díky své chuti a jsou levným způsobem, jak upevnit zdraví i v zimních měsících.
Jak na klíčení
První fáze je jednoduchá. Potřebné množství vysypte do nádoby a zalijte vlažnou vodou. Nechte působit alespoň pět hodin, ale klidně je můžete mít namočené i přes noc. Po uplynutí této doby vodu slijte a namočené fazolky vložíte do speciálních „klíčících tanků“, které si vyrobíte snadno z věcí, které máte doma. Navíc tak zrecyklujete i odpad.
Krásným příkladem recyklace odpadu může být použití obalů od mléka. Mungo fazole ale můžete nechat klíčit v jakékoli nádobě, která bude splňovat následující podmínky – nepůjde do ní světlo, bude moci odtékat přebytečná voda a bude alespoň částečně větrat. U krabic od mléka či džusů k tomu slouží otvory v dolních i horních rozích.
Namočené fazole vsypete do obalu a zalijete vodou o pokojové teplotě. Fazole i s obalem vložte do nádoby a prolévejte vodou tak, aby alespoň deset minut byly fazole ponořené. Pak vodu necháte odtéct a odkapat. Tento postup je třeba opakovat 2x – 3x denně po dobu 3 – 4 dnů. Pak naklíčené fazole vyjmeme a namočíme je ve vodě. Tím se odloupe většina zelených slupek a máme výsledný produkt hotový.
Použití klíčků
Naklíčené fazole se dají jíst jen tak. Mají příjemně nasládlou chuť. Můžete je dávat do salátů dle libosti a fantazie. Pokud je potřebujeme tepelně upravit, blanšírujeme jen krátce. Hodí se do salátů, lehkých jídel a neobejde se bez nich asijská kuchyň. Výborné jsou ke kuřecímu masu na asijský způsob nebo do rizota. Můžete ale zkusit klíčit i jiné skvělé věci. Nechte se inspirovat naklíčenou vojtěškou podle článku zde.