Šípků je v přírodě stále dost. Jak využít měkké a přezrálé plody?
Protože bylo letos dost teplo a počasí stále ještě poskytuje dost sluníčka, jsou šípky přezrálé. Ale i takové lze využít, jen je dobré vědět, jak na to.
Sušit v troubě nebo sušičce
Plody, které nemají dostatečnou pevnost, už nemůžete sušit metodou našich babiček, tedy jen tak v suchu a teple. Začaly by patrně brzy plesnivět. Stále však mají dost látek, které podpoří naše zdraví. Jen u plodů, které již prošly mrazíky, se významně sníží obsah vitaminu C.
Chcete-li si tedy nasušit plody, které už dostatečnou pevnost nemají, dejte je do trouby, kterou nastavíte na 70 stupňů Celsia a necháte tam šípky sušit s pootevřenými dvířky tak dlouho, dokud nemají tmavočervenou barvu. Měly by se dát rozlomit a nadrtit. Podobně můžete postupovat v sušičce.
Šípková marmeláda
Dalším výborným způsobem, jak zpracovat změklé šípky, je vyrobit z nich šípkovou marmeládu. Dříve se postupovalo zbytečně složitě a šípky se zbavovaly vnitřních částí s chloupky. To je ale naprosto zbytečné. Prostě jen šípky zbavíte stopek a okvětí a vaříte do změknutí. Prolisujete je a přidáte stejné množství cukru, kolik budete mít šípkového protlaku. Přidáte želírovací prostředek, a ještě horkou marmeládu nalijete do sklenic a zavíčkujete. Pro delší výdrž a jistější uchování můžeme celou várku sterilovat.
K čemu jsou šípky dobré
Šípky obsahují velké množství vitaminu C, ale i dalších vitaminů. Z toho důvodu je dobré, pokud je teplem docela nezničíme. A když z nich připravujeme čaj, nevaříme ho. Pokud zaléváme podrcené šípky, použijeme vodu o teplotě kolem 80 stupňů Celsia. Můžeme ale také zalít nadrcené šípky studenou vodou a nechat louhovat přes noc.
I šípková marmeláda má řadu léčivých účinků. Vedle klasického použití k jídlu můžeme počítat s tím, že jde o dobrý podpůrný prostředek při chřipce a nachlazení. Zejména se osvědčuje v prevenci těchto onemocnění. Řadu léčivých účinků pak mají i různé další čaje z netypických bylin. Zajímavé tipy na jejich přípravu najdete zde.