Tetování je z pohledu vědců kontroverzní. Může zdraví poškodit, ale i naopak

 Ostatní 
04. prosince 2018 14:04 / Marie Popelková
  4
📷
4 fotografie v galerii
Někdo tetování nesnáší, jiný ho miluje Depositphotos
Tetováním si lidé svá těla zdobili od pradávna. Důvody byly různé - někdo tak činil kvůli kráse, jiný se nechal tetovat z náboženských důvodů nebo tetováním dával najevo příslušnost k nějaké skupině lidí. Podle průzkumů má dnes tetování každý pátý Američan a každý devátý Evropan. Tetování ale zajímá i vědce. Podle některých může tato ozdoba těla ničit zdraví, podle jiných naopak zdraví posiluje.

Tetování společnost vždy rozdělovalo. Jedna skupina se na potetované lidi dívá skrz prsty, dalším lidem se naopak "kérky" velmi líbí. A tak, jak nepanuje jednota mezi obyčejnými lidmi, nejsou v otázce škodlivosti či přínosu tetování na zdraví jednotní ani vědci.

Tetování bylo už věnováno několik studií a každá přichází s trochu jiným závěrem. Některé z nich vám přiblížíme.

Tetování omezuje pocení

Jedna malá studie zkoumala vliv tetování na potní žlázy. A vědci z Alma College přišli k překvapujícímu závěru. Výzkumníci použili speciální chemickou látku, která vzbuzuje pocení, a ukázalo se, že tetovaná kůže se potí asi o polovinu méně než nepotetovaná.

Pokud by se tato informace skutečně potvrdila, mohlo by to mít negativní dopad na potetované profesionální sportovce, ale i hasiče nebo vojáky, kteří jsou vystaveni velké fyzické námaze. Pocením se totiž tělo, hlavně při vysokých teplotách, ochlazuje. Potetovaní jedinci jsou tak možná vystaveni vyššímu riziku přehřátí.

Vědci jsou ale ve svých závěrech zatím opatrní. Jednak studii provedli jen na malém vzorku deseti mužů a jednak se neví, zda by potetovaná kůže takto reagovala i při pocení vyvolaném klasickým cvičením, ne chemickým stimulantem.

Karcinogenní inkoust

I když je inkoust z větší části vyráběn z přírodních pigmentů, neexistuje často žádná kontrola a testování barev používaných v tetovacích studiích. Evropská komise proto nedávno provedla průzkum trhu zaměřený na tetovací inkousty. A ukázalo se, že často obsahují nebezpečné chemikálie, jako je například arzen, nikl, kobalt, chrom, mangan, olovo či oxid titaničitý. A v téměř pětině zkoumaných barvách se vyskytovaly potenciálně karcinogenní příměsi. Na povrch vyplavalo i to, že mnoho z používaných inkoustů je určeno do tiskáren nebo jako barva na automobily.

Dalším problémem je i postupné rozkládání inkoustu. Ten se totiž postupem času odbourává. Lékaři se obávají, že by se mohl během života usazovat v orgánech a v dlouhodobém horizontu je poškozovat. Němečtí a francouzští vědci se rozhodli prozkoumat těla čtyř potetovaných nebožtíků, kteří věnovali své ostatky na lékařské účely. A ukázalo se, že nanočástice některých barev opravdu tělem putují a usazují se v lymfatických uzlinách. Dostaly se tam sice jen menší částice, i ty ovšem vyvolaly zvětšení lymfatických uzlin.

Ale vzhledem k tomu, že byla zkoumána jen čtyři tetovaná těla, otázka, zda tetovací barvy mohou přispívat ke vzniku rakoviny či jiných zdravotních poruch, tak zatím nadále zůstává bez odpovědi. Každopádně experiment ukázal, že zmíněné putující nanočástice v okolních tkáních způsobují strukturální změny. Hromadění inkoustu v lymfatických uzlinách může vést i ke špatné diagnóze, jako se to stalo v roce 2015 u jedné mladé ženy. Mylně jí lékaři řekli, že má rakovinu. Až po operaci vyšlo najevo, že tmavé buňky byly ve skutečnosti jen tetovacím inkoustem.

Tetování posiluje imunitu

Studie vědců z Alabamské univerzity naopak příznivce tetování potěší. Vícenásobná tetování totiž prý mohou pomoci obranyschopnosti organismu, posílit imunitu a zahnat nachlazení. Jedno tetování sice může imunitní reakci člověka dočasně snížit, ale pokud se někdo nechá tetováním zdobit opakovaně, imunitní systém se mu v takovém případě naopak zocelí.

Je to prý podobné jako s cvičením. Když člověk cvičí jednou, bolí ho svaly, ale po čase si zvykne a jeho tělo zesílí. To samé se prý děje při tetování. Po jednom tetování je dotyčný náchylný k nachlazení, protože fyzicky vyčerpávající zákrok podlomí člověku imunitu. Když ale tetování absolvuje často, tělo si zvykne a výsledkem je údajně vyšší odolnost.

U testovaných lidí měřili vědci hladinu protilátky imunoglobulinu A, který hraje velkou obrannou roli v boji proti napadání organismu infekcemi. Zjistili, že jeho hladina se výrazně snížila u těch, kteří podstoupili své první tetování. Druhá skupina dobrovolníků, která se nechala tetovat vícekrát, vykazovala daleko menší pokles imunoglobulinu a jejich tělo se z „šoku“ velmi rychle vzpamatovalo. A u některých účastníků studie vědci dokonce zaznamenali nárůst imunoglobulinu A. A to zejména u těch, kteří pod jehlu tatéra usedli hned několikrát.

Možná vás ale naopak už tetování na vašem těle přestalo bavit a přemýšlíte, jak ho odstranit. O tomto tématu jsme více psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Jak vybrat oblečení na prvním rande? Díky červené barvě z vás muž nespustí oči

Dům a zahrada

Proč nejsou kočky tak věrné jako psi? Psi potřebují lásku, kočky jistoty