Zanedbáváte spánek? Riskujete tím své zdraví víc, než si asi myslíte

 Ostatní 
04. prosince 2018 07:11 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Dlouhodobý nedostatek spánku se podepíše na zdraví Depositphotos
Spánek je důležitý, to ví asi každý. Při jeho nedostatku lidské tělo trpí a dříve či později se to odrazí na vašem zdraví. Může se zhoršit paměť, pozornost i myšlení a v krajním případě se dostaví i závažná onemocnění.

Únava je přirozenou reakcí na nedostatek spánku. Pokud ale nemůžete udržet otevřené oči i po dvanáctihodinovém spánku, něco je špatně. Budíte se rozmrzelí nebo nedospaní? Spíte málo či se celou noc budíte? Máte po probuzení dojem, jako byste ani nespali? Jestliže tyhle pocity důvěrně znáte a pravidelně se u vás objevují, zbystřete.

Spánkový deficit

Člověk by měl denně spát minimálně 8 hodin. Pokud spí méně, vzniká spánkový deficit, který se může hromadit, až vyústí ve zdravotní problémy. Během spánku se regeneruje hlavně centrální nervový systém, a pokud mu to neumožníte, nebo výrazně zkrátíte dobu, po kterou se může zotavovat, čeká vás zhoršení myšlení, paměti a pozornosti. Trvá-li tento stav delší dobu, dochází k razantnímu snížení kvality života a hrozí riziko vzniku závažných onemocnění.

Co může spánek narušit

Důvodů, proč vám spánek nepřináší tolik potřebný odpočinek, je několik. Zároveň zde najdete i řešení, jak některým problémům předejít nebo se jim úplně vyhnout.

Prostředí

Ložnice by vždy měla být uklizená, zbavená prachu a nečistot, které by vás v noci mohly dráždit. Také si hlídejte teplotu vzduchu. V přetopené místnosti budete mít nejen problém usnout, ale také vás bude horko v noci budit. To stejné, pokud bude v pokoji zima. Svou roli hraje i uspořádání nábytku. Jestliže máte postel umístěnou u okna, mohou vám přerušovat spánek hluky z ulice, pouliční osvětlení nebo průvan.

Řešení: Nábytek rozestavte tak, aby vám bylo příjemně. Mnoho lidí si ložnici zařídilo podle zásad feng-šui, tedy staré čínské metody. Před spaním místnost dobře vyvětrejte, případně ztlumte topení. Ideální teplota by se měla pohybovat kolem 17 °C.

Rušivé elementy

Pokud například usínáte u televize, je pravděpodobné, že během noci vás její zvuk probudí, navíc spánek není kvalitní, ale pouze povrchový. Také telefon u hlavy či nahlas tikající budík vám může spánek narušovat. Častou příčinou nekvalitního spánku je i nadměrná přítomnost světla. Tu může způsobovat nedostatečné zatemnění oken, rozsvícená lampička, LED osvětlení připevněné na posteli nebo již výše zmíněná elektronika.

Řešení: Vyneste z ložnice veškerou elektroniku. Všechny tyto zařízení totiž ruší klidný spánek. Pokud to není možné, alespoň je vypněte a vypojte ze zásuvky. Jestliže v ložnici nepanuje dostatečné šero, kupte si nové pevné závěsy, které nepropustí ani trochu světla.

Špatné návyky před spaním

Pokud i vy patříte k lidem, kteří si dopřejí bohatou večeři a hned potom chodí spát, je na čase to změnit. S plným žaludkem se totiž hůře usíná. Také alkohol není dobrá volba. I když se zdá, že napomáhá tvrdému spánku, opak je pravdou. V případě, že jdete spát posilnění alkoholem, tělo se místo odpočinku věnuje odbourávání etanolu a vy se potom budíte unavení. Pozor byste si měli dávat i na odpolední přílišnou konzumaci kávy, zeleného čaje, energetických či colových nápojů, které obsahují kofein.

Řešení: Poslední jídlo si dejte hodinu až dvě před spaním. Večeře by měla být lehká, aby v noci žaludek zbytečně nezatěžovala. Nepijte nápoje, které by vás zbytečně nabudily. Namísto toho zkuste bylinné čaje, které vás příjemně uvolní. Například meduňkový čaj se už staletí používá jako přírodní lék na nespavost. O dalších bylinkách, které vám pomohou usnout, jsme psali zde.

Nevhodná postel, matrace či lůžkoviny

Svou roli hraje i dobře zvolená postel. Měla by být pohodlná a měli byste v ní mít dostatek prostoru. S tím souvisí i správná matrace. Protože matrace je oporou celého těla, pokud nemáte vhodnou, nejen, že se ráno budete probouzet unavení a nevyspaní, ale také vás možná překvapí bolesti zad či krční páteře.

Řešení: Zaměřte se na svou postel, zda splňuje zásady zdravého spánku a pokud ne, nahraďte ji novou. Nejdůležitější je správná matrace. Vybírat můžete z nejrůznějších typů, druhů a materiálů. Páteří každé postele je rošt. Ten zaručí matraci dlouhou životnost a správnou ortopedickou funkčnost.

Přetaženost

Ponocování je velkým problémem, který s nekvalitním spánkem úzce souvisí. Pokud totiž přetáhnete „svou hodinu“, hůře se vám usíná a je větší pravděpodobnost, že se během noci budete budit. Navíc v kombinaci s brzkým vstáváním by se vám v dlouhodobém měřítku mohly projevit zdravotní problémy. Každý má své hranice výkonnosti a rozhodně byste se neměli přepínat.

Řešení: Nepracujte do noci, snažte se všechny své povinnosti stihnout přes den. Co ale dělat v případě, že vstáváte časně a abyste naspali 8 hodin, musíte jít do postele brzy? Vsaďte na pravidelný režim a vytvořte si zvyk. Jestliže každý den ve stejnou hodinu zalehnete, i když se vám možná ze začátku nebude chtít spát, tělo si po nějaké době vytvoří návyk a vy budete bez problémů usínat a ráno vstávat odpočatí.

Psychický stav

S kvalitním spánkem souvisí i psychická stránka člověka. Pokud se vám nedaří, zažíváte stres a máte plnou hlavu problémů, bere vám to spousty energie, kterou nutně potřebujete doplnit. Jestliže ale v noci, kdy byste měli odpočívat a nabírat sílu na další den, místo spánku zíráte do prázdna, převalujete se, a když už konečně usnete, jste zase za chvíli vzhůru, jedná se o vážný problém.

Řešení: Zkuste si ulehčit život do té míry, jak to bude možné. Pokud žijete v kolotoči práce-rodina-povinnosti, je čas na chvíli vypnout a zaměřit se sami na sebe. Práci, kterou nemusíte nutně dělat, prostě nedělejte. Pokud máte děti, dejte je na víkend k babičce a udělejte si čas na sebe a svoje problémy. Věnujte se svým koníčkům nebo činnostem, které vás naplňují. Nebo si prostě jen napusťte vanu, zapalte vonné svíčky a nedělejte nic. Nezapomeňte, že ze spánkové deprivace mohou vzniknout i vážnější stavy jako třeba deprese či apatie, nebo neustálá podrážděnost a agrese. Pokud únava stále přetrvává a váš psychický stav se nelepší, obraťte se na odborníka.

Příznak nemoci

Neustálá únava a nekvalitní spánek může být taky následkem oslabené imunity, přechozené nemoci či zánětu v těle. Důvodem také bývá nedostatek vitaminů A, B, C, D nebo E, nebo pokud vám chybí vápník, hořčík či zinek.

Únava může ale varovat i před vážnějšími onemocněními jako jsou různé infekce, anémie či problémy se štítnou žlázou. Bývá spojena i s cukrovkou či se srdečními, jaterními a ledvinovými chorobami. U žen může způsobit únavu kolísání hladiny hormonů v těhotenství a v menopauze. Příčinou může být i nahromadění toxinů v těle nebo léky. Pokud je však únava dlouhodobá a bez zjevné příčiny, na vině může být i chronický únavový syndrom.

Řešení: Zkuste žít zdravěji. Zařaďte fyzickou aktivitu, zlepšete svoji životosprávu i jídelníček. Stravujte se vyváženě a tak, abyste měli dostatek vitaminů, minerálů i živin. Vitamin C najdete v ovoci, zelenině a hlavně rakytníku či šípkách. Vitamin E se nachází v tučných rybách, ořeších a semenech. Na skupinu vitaminů B je bohaté lahůdkové sušené či droždí nebo pivo v malém množství. Vápník získáte z máku, mléčných výrobků, ořechů a rybiček. Hořčík zase obsahují celá zrna, listová zelenina či kakao. Zinek vám dodají v potřebném množství dýňová semena či olej z nich lisovaný. Na železo je bohatá listová zelenina, kopřiva a meruňky. Pokud vás však únava trápí dlouhodobě, navštivte lékaře, aby mohl vyloučit závažnější onemocnění.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008