Blíží se lyžařská sezona. Pokud nechcete, aby vás bolelo celé tělo, je třeba dodržet pár zásad

 Ostatní 
09. prosince 2018 10:45 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Lyžování je fyzicky náročný sport Shutterstock
Možná se to nezdá, ale lyžování je po pohybové stránce docela náročný sport, který zatěžuje celý pohybový aparát. Nemusíte ani lyžovat na profesionální úrovni, abyste při lyžování zapojili celé tělo. Pokud se letos chcete vyhnout bolestem, poradíme vám, na co si dát pozor.

Při lyžování je zapojeno celé tělo, především pak nohy, které musí tlumit přetížení vzniklé sjezdem a nerovnosti sjezdovky, a trup, který se podepisuje na zpevnění těla a udržení rovnováhy. Je důležité u lyžování dodržovat vhodné přestávky a nepodceňovat strečink, jen tak podle odborníků předejdete bolestem.

Na jakoukolovi fyzickou zátěž je třeba tělo dopředu připravit. A lyžování není výjimkou. Vzhledem k tomu, že při lyžování člověk nejvíce zatěžuje svaly dolních končetin a trupu, je vhodné právě tyto oblasti před samotným lyžováním postupně na pohyb připravit, to znamená zahřát a protáhnout. Nezapomeňte ani na následné protažení.

Myslete na odpočinek

Během lyžování je důležité si dělat přestávky. Tělo si neodpočine ani při jízdě vlekem či lanovkou. Protože i během této doby, především při jízdě na vleku, zůstávají svaly aktivní, neboť nohy jsou stále v pevném spojení s lyžemi, a proto musejí pracovat. Z tohoto důvodu je vhodné prokládat aktivitu přestávkami, u kterých se tzv. odepnete z lyží. Jen tak umožníte svalstvu oddych a zároveň také předejdete přetěžování pohybového aparátu. Pokud chcete při lyžování myslet na své bezpečí, pouvažujte o pořízení chrániče páteře, o kterém jsme více psali zde.

Vhodné boty jsou klíčové

Výběr bot je velmi důležitý, neboť v nich trávíte během lyžování veškerý čas. Je proto nutné, aby bota byla zvolena správně. Mnoho lidí říká, že lyžařské boty by měly trochu tlačit. To ale není tak úplně pravda. Bota by sice neměla být větší, aby uvnitř nevznikal volný prostor, a musí nohu opravdu pořádně fixovat. Na druhou stranu v malé botě vás brzy začne noha bolet tak, že se pro vás stane lyžování noční můrou. Nejdůležitější je usazení paty v botě, ta musí správně padnout.

Regenerace svalů

Dobrou regenerací po zátěži je sauna, ve které dochází k prohřátí svalstva, člověk se uvolní po psychické i tělesné stránce. Pokud si jdete zaplavat po lyžování, tak by to již mělo být spíše rekreačně bez velké zátěže. V případě rychlého tempa, nebo delší uplavané vzdálenosti, by k zamýšlené relaxaci nedošlo. Lepší než plavání je například chůze ve vodě.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?