Jak poznat kvalitní kávu, aniž ji ochutnáte

 Ostatní 
20. února 2019 13:10 / Bronislava Silná
  1
📷
4 fotografie v galerii
Příjemně zbarvená, celistvá a stejnoměrná zrna mohou ukazovat, že tato káva bude dobrá Pixabay
V současnosti prožíváme velký zájem o kávu. Mnozí si domů pořizují i relativně drahé přístroje na její přípravu. Největší problém ale je, jak poznat dobrou kávu. Máme důležitá doporučení.

Sehnat dobrou kávu není tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. Plné regály supermarketů totiž nezaručují, že právě zde dobrou kávu najdete. Malé pražírny jsou nepochybně nadějnějším místem, ale tam zase nemusí být vždy chuť taková, jakou byste si přáli. Jak si proces hledání vhodné kávy zjednodušit? Jak poznat, že určitá káva může být dobrá? Máme důležité rady, které vám pomohou.

Vůně mnohé prozradí

Když přijdete do obchodu, kde se prodává pouze balená káva, jste v situaci, kdy kupujete doslova zajíce v pytli. Nevidíte dovnitř, nevíte, jak vypadají kávová zrna a orientujete se jen podle značky a dřívější zkušenosti. Případně vybíráte podle toho, jestli je daná káva v akci. To je naprosto nedostatečné. Přesto máte i zde jednu velkou možnost. Balení s kávovými zrny na sobě totiž mají otvor, kterým může uniknout plynný obsah sáčku. Kávová zrna časem „vydechují“, a to je příležitost pro vás, abyste našli tento jednosměrný otvor na sáčku, sáček s kávou jemně stiskli a podle vůně posoudili kvalitu obsahu.

Nejlepší je srovnat několik vůní kávy. I málo znalý člověk okamžitě pozná, zda má káva štiplavou a poněkud nepříjemnou vůni, nebo naopak jemnou. Případně jestli je káva cítit spáleninou či rozehrává její vůně jiné, podstatně libější pocity. Jestli je vám vůně z balení kávy nepříjemná, nemůže káva uvnitř chutnat dobře. Takovou kávu si nekupujte. To samozřejmě neznamená, že káva s pěknou vůní bude mít i zaručeně dobrou chuť, ale rozhodně má větší potenciál vás oslovit.

Podoba kávových zrn

Ještě lepší je, pokud můžete nahlédnout, jak vypadají kávová zrna, která kupujete. Zrna by totiž měla být stejnoměrná, celistvá a matná. Jestliže se zrna lesknou, nevěstí to nic dobrého. Taková káva je špatně upražená. Jestliže je káva příliš tmavá, je spálená. U kávy platí totéž, co třeba i u pečiva. Jako si nekoupíte chléb, který by byl černý, ani káva by neměla opustit příjemně hnědou barvu. Mnoho výrobců totiž jalovou chuť použitých kávových zrn překrývá silnějším pražením. Výsledná káva pak chutná hořce. A to je bohužel jediná chuť, kterou taková káva poskytne. Od přepražené kávy nečekejte proto nic zajímavého. Jestliže vybíráte ze zástupců zajíců v pytli – tedy z káv, které jsou v uzavřených obalech, pokuste se vybrat alespoň balení, na kterém je uveden nižší stupeň pražení. Například slovy „medium roast“ nebo pomocí grafického proužku s úrovní pražení. Také je dobré myslet na to, že u příliš pražené kávy nebudou asi její účinky zdaleka tak pozitivní, jako u kávy pražené jen mírně. Více o zdravotních účincích kávy si můžete přečíst v článku zde.

Témata: káva, pražení, chuť, vůně
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Jak upevnit partnerský vztah? Malá gesta a projevy lásky v každodenním životě mají obrovský vliv

Tech

Vlastnit či nevlastnit? Auto na „operák“ je dostupnější než kdykoli předtím