Jarní rostliny, které by neměly chybět ve vaší kuchyni? Pampeliška, kopřiva a sedmikráska

 Ostatní 
25. února 2019 06:38 / Marie Popelková
  1
📷
5 fotografií v galerii
Jarní rostliny by ve vaší kuchyni neměly chybět Depositphotos
Už za pár týdnů vyraší ze země první jarní rostlinky, které byste rozhodně neměli jen tak minout. Naopak si jich hodně nasbírejte a doneste do kuchyně. I když vypadají nenápadně, mají na lidské zdraví nemalý vliv. Jejich zpracování není nijak složité.

V kuchyni nemusí najít uplatnění jen šlechtěné bylinky, ale i plané rostliny. Mnohé z nich jsou dokonce považovány za plevel. Nenechte se ale zmást, mají obrovskou sílu. Řeč je o pampeliškách, sedmikráskách nebo kopřivách. Až půjdete na zahradu nebo někam do přírody, nasbírejte si tyto rostliny do košíku a doma pak zkonzumujte.

Kopřiva vyčistí organismus

Kopřivu najdete téměř všude, roste jako plevel a je velmi oblíbenou součástí jarní očisty organismu. Pomáhá s revmatem, proti otokům, při zánětech močových cest, čistí krev a skvěle působí na kožní problémy, zastavuje krvácení a také podporuje tvorbu mateřského mléka.

Čerstvé listy kopřivy můžete zpracovat mnoha způsoby. Určitě z nich uvařte výborný čaj, v kuchyni je přidejte do omelety, polévky nebo špenátu. Jestli máte více času, pusťte se do výroby sirupu, který oceníte při problémech s trávením.

Listy kopřivy si můžete také zamrazit nebo usušit. Jejich léčivé účinky tak budete moci čerpat třeba i na podzim. O tom, jestli je lepší úrodu zamrazit nebo zavařit, jsme psali zde.

Pampelišku na chleba i místo kávy

Zahrádkáři sice pampelišku považují za obtížný plevel, tato rostlina má ale obrovskou léčivou moc. Pozitivně ovlivňuje činnost jater, ledvin, slinivky i trávení, snižuje krevní tlak a podporuje krvetvorbu, výrazně posiluje metabolismus a pomáhá s detoxikací těla i hubnutím.

Co byste si z pampelišek měli přinést domů? Všechno! Z květů můžete připravit med, respektive sirup – výborné pomocníky v boji s nachlazením. Listy můžete zamíchat do salátu nebo jen tak dát na chleba s máslem. Z kořene můžete připravit třeba tinkturu. A když kořen usušíte, upražíte a rozemelete, lze z něj připravit i hořkou „pampeliškovou mouku“ nebo náhražku kávy, stejně jako z kořene čekanky.

Sedmikráskový sirup se vždycky hodí

Květy sedmikrásky považují lidé za všelék už od nepaměti. Účinné látky sedmikrásek pomáhají při detoxikaci, stimulují funkci jater a žlučníku, působí močopudně, bojují s nachlazením, kašlem, zahleněním a nechutenstvím. Zevně pomáhají s kožními problémy jako vyrážkami, záněty i akné.

Z květů sedmikrásek si uvařte čaj nebo svařte odvar, který využijete k obkladům na unavenou pleť. Nebojte se ani jejich využití v kuchyni – u přípravy salátů, těstovin i míchaných vajíček se meze nekladou. Jsou krásnou ozdobou dortů či pudinků.

Pokud máte dostatek trpělivosti a nasbíráte si asi 500 sedmikráskových květů, můžete si doma připravit sirup, který oceníte při onemocnění dýchacích cest.

Síla medvědího česneku

Za příznivého počasí roste medvědí česnek už od konce února do půlky května (potom začíná kvést a listy již nemají takovou sílu). Jistě oceníte jeho schopnost léčit běžná onemocnění jako nachlazení, chřipky, záněty horních cest dýchacích i angíny. Čistí střeva, žaludek, ledviny i krev a zbavuje tak tělo škodlivých látek. Urychluje hojení ran a zbaví vás i oparů.

Nasekané listy česneku můžete sypat na chleba s máslem, přidávat je jako koření do polévek, připravíte z nich špenát, nádivku nebo velmi oblíbené pesto.

U sběru medvědího česneku si dejte pozor, ať si ho nespletete s jedovatými listy konvalinek.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Černý kašel a atypické zápaly plic trhají rekordy: Jak s nimi lékaři bojují a co nás podle odborníků...

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky